Источно Сарајево: Обиљежено 29 година од оснивања 8. одреда специјалне полиције

Срна
Источно Сарајево: Обиљежено 29 година од оснивања 8. одреда специјалне полиције

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Дан Осмог илиџанског одреда Бригаде специјалне полиције Републике Српске, која је формирана прије 29 година, обиљежен је данас на подручју града Источно Сарајево.

У храму Светог Василија Острошког на Вељинама служен је парастос, а на Спомен-обиљежје код станице полиције Источно Ново Сарајево положени су вијенци и цвијеће.

За Републику Српску животе је дало 16 припадника ове бригаде, а више стотина је рањено.

Ратни командант Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске Бранислав Окука рекао је новинарима да је прије 29 година група одважних момака из српске станице милиције кренула у одбрамбено-отаџбинску борбу.

Он је истакао да су Одред чинили најбољи и најхрабрији српски младићи са Илиџе и Војковића, од Хаџића, Рајловца, Вогошће, Илијаша, Зенице, а ова јединца била је препознатљива од Требиња до Новог Града.

“Ми с правом тврдимо да смо у Сарајеву почели да копамо темеље Републике Српске”, рекао је Окука.

Он је истакао да је обиљежавање дана Одреда сваке године догађај препун емоција и пијетета према погинулим и умрлим саборцима.

Према његовим ријечима, сви чланови одреда борили су се не само за голи живот и одбрану својих породица, него и за слободу српског народа и слободну српску државу.

“Данашњи парастос ми смо, поред наших погинулих и упокојених сабораца, посветили и херојима са Кошара, тим прије јер ће у Београду бити освештан споменик нашим ратним друговима, са којима смо водили заједничку борбу за одбрану српског народа”, рекао је Окука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана