Источно Сарајево: И у вријеме вируса корона, неопходно обезбиједити залихе крви

Срна
Foto: IS-Radio

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско–романијске регије Госпава Пејић изјавила је да је и у тешкој епидемиолошкој ситуацији, каква је тренутна, неопходно да буде обезбијеђена сигурна количина крви, наводећи да је организована ванредна акција на којој су прикупљене 34 јединице ове драгоцјене течности.

Пејићева је напоменула да је хитна акција, која је организована прије два дана, спроведена под сигурним надзором и била веома успјешна, уз одличан одзив.

“Од 50 позива, акцији се одазвало 46 наших чланова. Тријажа је била више него ригорозна, тако да смо од тог броја узели 34 јединице крви. Обезбиједили смо маске, које је сашила наш члан Мирјана Кнежевић. Ми смо их дезинфиковали, припремили простор и на позив и сатницу наши добровољни даваоци су се одазвали. Радили смо по плану и програму, уз сву дезинфекцију и заштитну опрему, како давалаца, тако и нашег особља”, рекла је Пејићева.

Она је додала да су узорке брзом поштом послали у Бањалуку, тако да су успјели да и у тренутној епидемиолошки тешкој, ванредној ситуацији прикупе одређене јединице крви.

Пејићева је нагласила да морају да постоје резерве крви у Болници “Србија”, а будући да је рок трајања крви од 35 до 42 дана, неопходно је обнављати залихе.

“Посебно бих поручила свим даваоцима да се путем крви не преноси вирус корона, бар у свијету није забиљежен ниједан случај и то су ми пренијеле службе које прате епидемиолошку ситуацију. Важно је да знају даваоци крви који могу доћи у Службу трансфузије крви у Болници Србија да је урађена дезинфекција просторија, а прописи се морају поштовати и користити заштитна опрема”, рекла је Пејићева.

Она је додала да је Удружење на располагању свим добровољним даваоцима крви који могу да позову број 057/325-346 или 065/601-908, те закажу термин за давање крви.

“Можемо и ми да се приближимо даваоцу, да не долази у болницу, а по договору за одређен број људи, поново изађемо на терен и урадимо то као и у овој посљедњој хитној акцији”, истакла је Пејићева.

Она је напоменула да је одређени број чланова радио од куће како би се акција адекватно припремила поштујући изречене мјере, те још једном захвалила свима који су на било који начин помогли реализацији.

Пејићева је навела да су приликом организовања акције тражили да се сви даваоци изјасне и потпишу анкетни листић да нису имали контакта са зараженима вирусом корона, да нису били у иностранству и да посљедњих 28 дана нису били са особама којима је изречена мјера изолације.

“Надамо се да су наши даваоци били искрени и потписом гарантовали да схватају у каквој смо ситуацији и колико је важно да смо одговорни у томе, јер сигурна крв би увијек требало да чека пацијента”, каже Пејићева.

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије тренутно има око 500 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана