Источно Сарајево: Дуално образовање ће повезати привреду и универзитете

Агенције
Источно Сарајево: Дуално образовање ће повезати привреду и универзитете

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Примјена система дуалног образовања на универзитетима у БиХ омогућиће повезивање високообразовних установа са привредом и већу могућност запошљавања дипломираних студената, изјавила је данас проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету у Источном Сарајеву Јелена Крунић.

Крунићева је уочи састанка који је озваничио почетак међународног "Еразмус плус" пројекта "Јачање капацитета за примјену дуалног образовања у БиХ", новинарима рекла да су недостатак праксе и недовољне компетенције дипломираних студената главне замјерке послодаваца на овим просторима. 

"Један од проблема који имамо у БиХ јесте недовољна веза привреде са високошколским установама. Желимо да вратимо повјерење привредних субјеката да високошколске установе могу створити кадар који ће имати компетенције, знање и вјештине у складу са њиховим потребама", навела је Крунићева. 

Она је појаснила да је систем дуалног образовања у европским земљама, као што су Њемачка и Асутрија, присутан више од 200 година, али да је ријеч о потпуно новом концепту образовања у региону. 

"Иако је ријеч о великом изазову, сматрамо да је он приоритет јер ће омогућити повезивање високообразовних установа са привредом и веће запошљавање. Сматрамо и да ће дуално образовање омогућити останак дипломаца у БиХ, а привредним субјектима дати позитиван импулс да можемо школовати кадар у складу са њиховим потребама", нагласила је Крунићева. 

Координатор пројекта у име Универзитета у Источном Сарајеву Срђан Лалић рекао је да ће на данашњем састанку бити дефинисане програмске активности за сваки универзитет који учествује у пројекту, те финансијска и административна правила и одговорност свих партнера. 

Он је додао да је, с циљем стицања неопходне праксе и едукације, у плану посјета реномираним универзитетима у ЕУ који већ спроводе дуално образовање, након чега ће услиједити истраживање тржишта и проналажење адекватних компанија које ће бити укључене у овај процес, као и креирање студијских програма дуалног образовања. 

"Жеља нам је да се на простору БиХ брзо спроведе усаглашавање закона о високом образовању Републике Српске и Федерације БиХ са дуалним студијским програмима и да се на тај начин унаприједе компетенције студената, те универзитети повежу са тржиштем рада", истакао је Лалић. 

Мирко Савић, професор са новосадског универзитета који је координаторска установа на овом пројекту, појаснио је да је дуално образовање потпуно другачији приступ образовању студената који не треба поистовјећивати са досадашњом праксом на универзитетима. 

"У дуалном образовању компаније постају учесник у реализацији развијања студијског програма и активно су укључене у то како ће изгледати компетенције и исходи студената који ће завршити студије у дуалном образовању. У овом типу образовања студенти много више времена проводе радећи у компанијама него што је то био случај са праксом", рекао је Савић. 

Према његовим ријечима, план је да сваки од четири партнерска универзитета у БиХ изабере по један пилот-пројекат дуалног образовања, а у интересу је да то буду четири различите области. 

"На основу тих пилот студијских програма универзитети би требало да изграде специфичне моделе дуалног образовања који ће бити прилагођени потребама тржишта рада и капацитетима институција и компанија које су обухваћене овим програмом", закључио је Савић. 

Универзитет у Источном Сарајеву једина је високошколска установа из Републике Српске која је учесник пројекта. 

Подршку Универзитету при спровођењу пројекта пружили су Привредна комора Републике Српске и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске. 

Састанку је присуствовало четрдесетак учесника, представника универзитета у Сарајеву и Зеници, Свеучилишта у Мостару, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Министарства за образовање, науку и младе Кантона Сарајево, те министарстава за образовање, науку, културу и спорт Зеничко-добојског и Западнохерцеговачког кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана