Источно Ново Сарајево: За оправак привреде од посљедица вируса корона 530.000 КМ

ГС
Источно Ново Сарајево: За оправак привреде од посљедица вируса корона 530.000 КМ

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево једногласно су данас усвојили Програм подршке привредним субјектима с циљем ублажавања посљедица узрокованих епидемијом вируса корона, у вриједности око 530.000 КМ.

Начелник општине Љубиша Ћосић изјавио је да у протекла два мјесеца готово половина од 420 привредних субјеката на простору ове локалне заједнице није радила, те да се још не може сагледати колике ће стварно бити посљедице на локалну привреду, али да је извјесно да ће приход и добитак привредног сектора за цијелу 2020. годину бити мањи него лани.

“Ми, као локална заједница, немамо право, без обзира на ограничене могућности, да се оглушимо на то. Морамо помоћи овом сектору, а прије свега малим и микро предузећима. Управо из тог разлога је надлежно одјељење предложило овај програм у којем се налази сет директних и индиректних мјера”, нагласио је Ћосић.

Ћосић је појаснио да се директне мјере односе на директне финансијске мјере којим ће путем јавних позива привредном сектору бити пружена подршка за набавку обртних и основних средстава с циљем подршке пословању.

Он је рекао да је ријеч о износима од 1.000 до 5.000 КМ директне финансијске подршке оним привредним субјектима који су због епидемије вируса корона претрпјели штету, док ће дио подстицаја бити усмјерен и на раднике који су остали без посла.

“Имамо око стотињак радника који су у протекла два мјесеца остали без посла, али оно што је добро јесте да ће ти радници бити враћени на посао, а један број се већ вратио. Они који нису враћени, тренутно остварују накнаду са бироа, а, уколико у дужем временском периоду не буду имали посао, ми ћемо расписати јавни позив и финансијски подржати и та лица”, навео је Ћосић.

Ћосић је изразио наду да ће већ на наредној сједници бити усвојен ребаланс буџета, који је неопходан како би за овај програм била обезбијеђена финансијска средства.

“Ово неће бити нимало лако јер се ова криза аутоматски одржава и на јавну управу. Ово ће бити веома изазовна година и за локалну управу због пада пореских прихода који се највише манифестују кроз пад прихода од индиректних пореза, а они су за ова два мјесеца готово за 50 одсто мањи”, рекао је Ћосић.

Оно што је још компликованије, додао је Ћосић, је то што Источно Ново Сарајево има буџет који је садржан у локалним приходима, као што су приходи од ренте, уређења и продаје земљишта, те да ће у бити веома тешко сачувати овогодишњи буџет.

“Наша је срећа што смо акумулирали одређена средства из којих покушавамо да затворимо неке финансијске обавезе. Оно што је најбитније за нас је да нам вишемилионски капитални пројекти не стану и тренутно смо у трагању за финансијском конструкцијом која ће то све затворити, а да истовремено удовољимо обавезама и да помогнемо привреди”, истакао је Ћосић.

Он је нагласио да у ребалансу буџета неће трпјети они којима је подршка најпотребнија, док ће остали, као што су спорт, култура и невладин сектор сносити посљедице кризе.

“Прво што ћемо у потпуности избити из буџета су трошкови репрезентације, мобилних телефона, а даћу приједлог и да одборници снизе своје паушале, барем за ову годину и да видимо за идућу. Прво ћемо гледати да уштедимо на овим стварима, а потом и на неким мање значајним инфраструктурним пројектима, како бисмо имали средства за привреду и подршку рањивим групама”, рекао је Ћосић.

На дневном реду данашње сједнице нашли су се и извјештаји о пословању предузећа у власништву општине Источно Ново Сарајево, за које је одборник СДС-а Милан Ковачевић рекао да су идентични и штуро написани као претходних година.

“Једини људи који тај извјештај професионално направе су директори Предшколске установе Патријарх Павле Никола Ашанин и Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић. Ти људи заиста добро раде и једини они направе прави извјештај”, оцијенио је Ковачевић.

Одборници су усвојили извјештај о извршењу биџета за прошлу годину, као и информацију о стању безбједности на подручју општине за 2019. годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана