Источно Ново Сарајево: Отворена изложба полазника школе иконописа

Срна
Источно Ново Сарајево: Отворена изложба полазника школе иконописа

Источно Сарајево - Изложба радова полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски” под називом “Првојерарси - 800 година у трону Српске православне цркве /СПЦ/” отворена је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Руководилац Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски” Младен Дробњак изјавио је Срни да је изложба посвећена прослави осам вијекова аутокефалности СПЦ.

“Изложена су 22 рада које су радили полазници школе иконописа и приказани су ликови ахиепископа, патријарха и митрополита који су били на челу СПЦ. Овдје су изложени само неки ликови и портрети одређених патријарха”, рекао је Дробњак.

Он је додао да су изложена дјела рађена у протеклих годину дана, а изложбу је осмислио професор Горан Јанићијевић, ментор у школи иконописа и под чијим руководством школа и ради.

“У свјетлости празника Рођења Христовог, којег славимо у овим благим и дивним данима, молимо се Богомладенцу Христу да нас молитвеним заступништвом наших Светих отаца сачува и спаси, нарочито за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији и у Црној Гори”, истакао је Дробњак.

Александра Клисура, која ради са полазницима школе иконописа, рекла је да она постоји у Источном Сарајеву од 2009. године, а да школа од 2016. године дјелује у оквиру Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски”.

Она је навела да су овом изложбом жељели да дају мали допринос обиљежавању значајног јубилеја - 800 година аутокефалности Српске православне цркве и успомене на 1219. годину када је Свети Сава постао први српски архиепископ.

“Ликови патријарха 20. вијека су рађени на основу фотографија, ранијих портрета, а до 20. вијека су копије фреска из манастира и цркава и сви су већином рађени у већим форматима”, истакла је Клисура, која је насликала лик патријарха Иринеја.

Клисура је додала да је ово четврта изложба, а тренутно Центар броји око 50 полазника различите старосне доби.

Изложба ће бити отворена до суботе, 18. јануара. У културном програму вечерас је учествовао музички састав “Катера”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана