Источно Ново Сарајево: Одата почаст погинулим српским борцима

Г.С.
Источно Ново Сарајево: Одата почаст погинулим српским борцима

Источно Ново Сарајево - Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Војничком гробљу Враца, Борачка организација Источно Ново Сарајево одала је почаст свим погинулим српским борцима и обиљежила Дан борачке организације и Дан бораца Војске Републике Српске.

Предсједник општинске Борачке организације Драгиша Тушевљак навео је да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 608 бораца Прве сарајевске бригаде, од којих је 135 сахрањено на гробљу Враца. 

Он је додао да је на гробљу Врањеш сахрањено 96, а на породичним гробљима 93 српска борца. 

Тушевљак је рекао новинарима да Борачка организација може бити задовољна статусом породица погинулих бораца када је ријеч о стамбеном збрињавању и инвалиднинама, али да нису задовољни статусом демобилисаних бораца и ратних војних инвалида. 

"Надамо се да ћемо истрајати у остварењу бољег статуса демобилисаних бораца, као и у намјери да сва дјеца погинулих бораца до краја године буду запослена", нагласио је Тушевљак. 

Говорећи о активностима Борачке организације у наредном периоду, он је истакао да им је намјера да до 20. маја - Дана Прве сарајевске бригаде у мјесној заједници Лукавица поставе спомен-плочу погинулим саборцима, те да на Тргу "Србија" буде постављено централно спомен-обиљежје свим погинулим српским борцима. 

"За мене је најзначајније да смо на иницијативу наше организације од општине добили 35.000 КМ за санацију спомен-обиљежја на 16 сеоских гробаља у којима су сахрањена 93 српска борца. То ћемо приоритетно да радимо у овој години", каже Тушевљак. 

Он је захвалио начелнику општине Љубиши Ћосићу, граду Источно Сарајево и свештенству Српске православне цркве за помоћ и подршку коју им увијек несебично пружају. 

У оквиру обиљежавања 14. фебруара - Дана Борачке организације и Дана бораца Војске Републике Српске, Борачка организација Источно Ново Сарајево протеклих дана је организовала низ активности. 

У Културном центру Источно Ново Сарајево 12. фебруара је постављена изложба ратних фотографија коју ће заинтересовани моћи да погледају до понедјељка, 17. фебруара. 

Делегација Борачке организације заједно са начелником општине Љубишом Ћосићем посјетитила је породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде у њиховим домовима. 

Ћосић је јуче уручио једнократну новчану помоћ за 50 најугроженијих демобилисаних бораца, а синоћ је у Културном центру приказан документарни филм "Ратне приче са Кошара". 

Борачка организација је ове активности реализовала у сарадњи са општином, Културним центром и Црквеном општином Источно Ново Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана