Источна Илиџа: Парастос за погинуле борце Војковића, Крупца и Грлице

ГС
Источна Илиџа: Парастос за погинуле борце Војковића, Крупца и Грлице

ИСТОЧНА ИЛИЏА - У насељу Војоковићи у Источној Илиџи данас је обиљежено 28 година од одбране овог насеља, те Крупца и Грлице, чиме је спријечена намјера бошњачких снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Предсједник Мјесне борачке организације Војковића, Грлице и Крупца Саша Шкобо рекао је Срни да је током борби које су вођене 4. августа 1992. године погинуло седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске.

Он је истакао да је данашњи догађај организован у складу са препорукама надлежних органа Републике Српске у вези са заштитом од епидемије вируса корона.

Шкобо сматра да сви овакви и слични догађаји, којима се евоцирају успомене на хероје који су своје животе или дијелове тијела уградили у темеље Републике Српске, треба да буду масовни, а за младе нараштаје требало би организовати и историјске часове о темама из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је подсјетио да је на овом подручју погинуло 217 српских бораца, а да их је рањено око 700.

Поводом обиљежавања Дана одбране служени су литургија и парастос погинулим борцима Војске Републике Српске, а потом су положенци вијенци на Спомен-обиљежје при храму Светог свештеномученика Петра дабробосанског у Војковићима, као и на локалним гробљима.

Протојереј-стафрофор Ћедо Ђуреиновић, са свештенством храма у Војковићима, служио је данас литургију поводом великог православног празника Блажене Марије.

У бесједи вјерницима, Ђуреиновић је рекао да не треба људе да брине само вирус корона, него да је већи проблем присуство вируса мржње, нетрпељивости лажи и других неподопштина, који су, нажалост, присутни у свим сферама живота, а максимално су злуопотријебљени на друштвеним мрежема.

"Вријеме је да се, као српски народ и вјерници освијестимо, а не да се опуштамо и препуштамо пошастима, треба да се вратимо цркви и вјери, укључујући и наше најмлађе. Наши потомци не смију никада заборавити жртве својих предака који нису гинули за себе, него за слободу и боље сутра оних који долазе послије њих", поручио је отац Чедо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана