Инфраструктура предуслов за успјешно логистичко пословање и привредни раст Брчког

Агенције
Инфраструктура предуслов за успјешно логистичко пословање и привредни раст Брчког

Брчко – Скуп логистичара ЛОГИН 12, у организацији Удружења логистичара Брчко дистрикта Транс Логистиц одржан је у Хотелу Јелена у Брчком. Кроз предавања и панел дискусију више од 100 учесника разговарало је о теми скупа „Европска перспектива дистрикта и повезивање на паневропске и свјетске транспортне коридоре”.

>На основу циљева који су произашли на прошлогодишњем скупу, госте је дочекала реализација основног циља, а то је успјешно успостављање контејнерског терминала у Брчком. Још једном, Брчко је било домаћин еминентним стручњацима из области логистике и представницима великих компанија из региона, те представницима Жељезница Федерације БиХ, Жељезница Републике Српске, Хрватских Жељезница и многобројних бродара свјетских компанија и оператера.

„Успјели смо да у протеклих годину дана успоставимо контејнерски терминал у Брчком. Међутим, посао свих нас не престаје овде. Данас смо закључили да је инфраструктура услов за искоришћење привредног потенцијала Брчког, који се својом географском позицијом налази у близини коридора 5ц и може бити дио повезивања југа и сјевера у погледу транспортних путева” рекао је изврсни директор за логистицке операције БЕЛИСАР-а Јово Илић, компаније која је члан Удружења логистичара.

Контејнерски терминал Брчко је ове године релизовао прву допрему празних контејнера из Будимпеште, који су искоришћени за потребе домаћих привредника, и који су даље пуни достављени у Луку Ријека. Овим је Брчко смјештено на мапу европских контејнерских терминала који су конкурентни за привлачење нових послова.

„Ипак, постојање контејнерског терминала је само један корак за успјешно логистичко пословање које се даље рефлектује на пословање компанија у дистрикту и у БиХ. Наша жељезничка инфраструктура захтијева електрификацију чиме би овај вид транспорта постао још исплативији и чиме бисмо постали не само пут за транспорт робе у БиХ него и пут за пролазни транспорт у Европу и даље” истакао је Илић.

Предсједник Управе Луке Плоче, Хрвоје Ливаја сложио се у погледу значаја инфраструктуре за несметан проток робе. „Лука Плоче је врата Коридора 5ц, а путеви су ти који нас оснажују да кроз заједничку сарадњу повежемо земље, а пројекти и производња су шанса за раст и развој сваког пословања, па тако и логистике” рекао је Ливаја.

Подсјетимо, ове године је дошло до обустављања теретног саобраћаја преко моста на ГП Брчко, што је довело до тога да Брчко упркос свим предносима и могућностима буде логистички маргинализовано, што је довело и  до драстичног смањења прихода од терминала Брчко.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана