Финци: Добојска заједница мала, али активна

Срна
Foto: СРНА

ДОБОЈ - У Јеврејском културном центру у Добоју данас је, поводом 150 година од оснивања Јеврејске општине у овом граду, одржан радни састанак са представницима Градске управе ради сумирања досадашњих активности и унапређења рада у наредном периоду.

Састанку је присуствовао и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци, који је новинарима рекао да је Јеврејска општина Добој релативно мала заједница, али значајна јер се одржала око 150 година и још је активна.

"Данас желимо да разговарамо са представницима Градске управе о томе како помоћи да активност јеврејске заједнице буде од користи граду, те како град може помоћи да та активност буде у корист свих грађана", изјавио је Финци и поручио да су у том правцу могућности велике.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић указао је на досадашњу добру сарадњу и најавио да ће Градска управа изаћи у сусрет у рјешавању проблема које су им предочили представници добојске Јеврејске општине, као што је питање гријања простора Јеврејског културног центра, те уређења простора и паркинга.

"То ћемо покушати уврстити у пројекат у наредном периоду када дође до реконструкције овог дијела улице", навео је Ковачевић и додао да ће о проблему гријања бити организован посебан састанак.

 Предсједник Јеврејске општине Добој Данијел Атијас рекао је да је текућа година важна за ову заједницу јер се обиљежава 150 година од насељавања Јевреја у тај град, махом Сефарда са подручја Шпаније и Португалије, који простор БиХ насељавају бјежећи од погрома који датирају још од 15. вијека.

"Прва синагога у Добоју датира из 1874. године, а Јевреји су дошли 1871", напоменуо је Атијас, наводећи да ова заједница броји 45 чланова.

Атијас је истакао да су добојски Јевреји активни у локалној заједници дјелујући у Међурелигијском вијећу и Локалној акционој групи.

 Потпредсједник Јеврејске општине Добој Дарио Атијас рекао је да породица Атијас потиче из двије јеврејске породице Атијас и Елазар, које су својевремено у Добој дошле са подручја Клокотнице и Грачанице, данас у саставу Федерације БиХ. Он је указао на низ активност које се планирају реализовати, од којих је издвојио постављање спомен-плоче са именима око 100 Јевреја који су 1941. године депортовани у концентрационе логоре, те отварање изложбе "Братство и јеврејство" које је заказано за 9. новембар. Данашњем састанку присуствовао је и предсједник Скупштине града Добоја Севлид Хуртић, који се није обратио новинарима.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана