Иконић: У плану нови пројекти - циклотуризам као будућност

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Основни циљ Туристичке организације "Јахорина" града Источно Сарајево јесте да постојећу туристичку понуду унаприједи кроз отварање нових тржишта и стварањем нових производа који ће привући туристе на простор Сарајевско-романијске регије.

Вршилац дужности директора ове организације Игор Иконић у интервјуу за Срну наводи да је туризам стратешки привредна грана и да представља значајан сегмент комплетног развоја града Источно Сарајево, захваљујући туристичким потенцијалима Јахорине, Равне планине, Бруса на Требевићу, изворишта Паљанске и Мокранске Миљацке, те Новакове и пећине Орловача на Романији.

"Све су то туристички потенцијали који заслужују пажњу. У наредном периоду покушаћу да се максимално ангажујем на томе. Та подручја треба афирмисати и приближити их туристима јер нам је природа наклоњена", истиче Иконић.

Према његовим ријечима, Туристичка организације "Јахорина" жели новим садржајима да задржи туристе на подручју града.

"Градићемо још једну ферату на Романији, која ће за нијансу бити изазовнија у односу на постојећу на Црвеним стијенама. На тај начин покушаћемо задржати туристу још један дан више и локалном становништву омогућити зараду кроз изнајмљивање смјештаја капацитета и продају домаћих производа", поручује Иконић.

Јахорина велико градилиште, али не и једини синоним за туризам

Иконић наглашава да је Јахорина највећи туристички понецијал и највеће градилиште у Републици Српској, препознато од Владе Српске, о чему говоре и улагања, али да она не може бити једини синоним за туризам на подручју града.

"Имамо много потенцијала за развој туризма. Зато ћемо поред Јахорине развијати и друге туристичке потенцијале града Источно Сарајево, који заслужују посебну пажњу", истиче Иконић.

Сарадња са другим општинама града значајна

Он наводи да будући концепт Туристичке организације "Јахорина" сам по себи намеће сарадњу са свим општинама како би што боље промовисали туристичке производе.

Иконић очекује коректну и успјешну сарадњу са свим туристичким актерима јер туризам не познаје баријере.

"У општинама видим базе и сви требамо дисати као једно. Заједничким предлозима наћи ћемо начин за даље развијање и промовисање туристичких потенцијала. Рад градске туристичке организације треба да буде што ефикаснији како би се позиционирали међу туристичком организацијом Републике Српске на примарно мјесто", оцјењује Иконић.

Потребно развијати циклотуризам

На подручју града Источно Сарајево много је видова туризма који се могу развијати, а посебно циклотуризам.

"Са општином Пале покушаћемо да реализујемо значајан пројекат увезивања Романије, Јахорине, Равне планине и Требевића са 350 километара бициклистичких стаза, а апликациона форма за пројекат је предата. Надамо се позитивном мишљењу", поручује Иконић.

Према његовим ријечима, циклотуризам има велики потенцијал на подручју града, а томе свједоче и недавно одржане квалификационе трке за Свјетско првенство у бициклизму и сама манифестација која ће бити одржана од 5. до 10. октобра.

Боравишна такса - законска обавеза

У наредном периоду Туристичка организација "Јахорина" мора бити ефикаснија када је ријеч о прикупљању прихода од боравишне таксе.

"Свједоци смо да велики број објеката није регистрован за изнајмљивање смјештаја иако је то законска обавеза свих који се баве овом дјелатношћу", изјавио је Иконић за Срну.

Он поручује да акценат треба ставити на промоцији комплетне туристичке понуде града, кроз коју ће сви, и грађани и привредници, пронаћи интерес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана