И адреналин и мир под јуначком Козаром

Милијана Латиновић
И адреналин и мир под јуначком Козаром

ПРИЈЕДОР - Смјештен на обалама Сане и Гомјенице, на брежуљцима којима се јуначка Козара спушта у приједорско поље, град Приједор посјетиоцима нуди адреналин, авантуру и уживање у нетакнутој природи.

Пјешачење, планинарење, вожња бициклом, лов, риболов, пливање и камповање само су мали дио онога што гости овог краја могу искусити на измаку љета. Осим тога, овај град надалеко је чувен и по гостољубивим домаћинима.

Директорица приједорске Туристичке организације Амира Ганић истакла је за “Глас Српске” да овај град, смјештен у сјеверозападном дијелу Српске, има велики туристички потенцијал.

- Козара својом љепотом и пространством доминира овим дијелом Републике. У народу је позната као “крајишка љепотица” захваљујући густим комплексима листопадних и четинарских шума, пропланцима, бистрим потоцима те богатству флоре и фауне. С циљем очувања и заштите културно-историјских и природних вриједности, централни дио планине проглашен је националним парком и представља идеално одредиште за љубитеље природе, а свјеж ваздух и хладовина високих четинара пружају освјежење од врућина у току љетних мјесеци - испричала је Ганићева.

Додала је да је значајан туристички бисер Приједора ријека Сана, која је погодна за пливање и уживање у спортовима на води.

- Легенда каже да су јој име дали још стари Латини због њеног љековитог дејства, а на латинском “сана” значи здрава. На подручју града налази се неколико мјеста уређених за купање, која су најпосјећенија у току љетних мјесеци и гдје посјетиоци уз купање, сунчање, рафтинг, риболов и друге активности проводе вреле љетне дане - рекла је Ганићева.

Истакла је да се у околини Приједора налази неколико излетишта која су веома посјећена током љета.

- Еко-центар “Љекарице” је погодан за све оне који желе мир и одмор у тишини природе. Поред базена располаже са спортским теренима на отвореном, трим-стазама и кампинг простором. “БК Оаза” у свом саставу има језеро, ресторан, куће за одмор и друге садржаје које привлаче љубитеље одмора и рекреације. “Рајак” је излетиште у оквиру којег се налазе спортско-рекреативни терени, дјечја играоница, љетниковци, грил и мини-животињски парк - истакла је Ганићева и додала да су за подручје Поткозарја карактеристичне и цркве брвнаре.

Приједор је познат и по традиционалној манифестацији “Дани зиме на Козари”, те “ША фесту”, меморијалном музичком фестивалу посвећеном Далибору Поповићу Микши, који се одржава у току љета, а окупља велики број посјетилаца и обухвата наступе бројних музичких извођача.

За све оне који дођу у град на Сани незаобилазна дестинација је Национални парк “Козара”.

- Прелијепа природа краси национални парк и околину. У централном дијелу је споменик подигнут у знак сјећања на козарску епопеју, музеј који свједочи о херојству народа овог краја - рекао је директор националног парка Драган Ромчевић. Додао је да се недалеко налази око 20 километара пјешачких стаза, бициклистичке стазе, видиковци те стијене за пењање и уређена изворишта питке воде.

Ромчевић је додао да је прије двије године отворен и Авантура парк на Козари, који је од ове године богатији за четири “зип лајна”.

- Авантура парк се састоји од разних висећих препрека које су позициониране на стаблима у шуми на висини од три до шест метара изнад земље. На локалитету Зечији камен, у близини водопада, уређена је стијена за пењање - истакао је Ромчевић.

Сви који желе да доживе љепоте Приједора из ваздуха могу то учинити захваљујући Аероклубу “Приједор”, који организује панорамске летове.

Богата гастрономска понуда и бројни угоститељски објекти у којима се нуди домаћа и интернационална кухиња, уз љубазност домаћина је свакако разлог више за посјету овом граду.

Град мурала

Приједор је јединствен и по броју академских умјетника који из њега потичу. Први сликари у БиХ поријеклом су из Приједора, а ту су одржане и прве изложбе слика у нашој историји умјетности. С циљем давања подршке умјетницима и њиховом раду покренут је пројекат “Приједор - град мурала” и већ је осликано неколико фасада у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана