Хуманитарна акција за деветочлану породицу из Теслића: Ђурићи живе у двије оронуле просторије

Невена Рељић
Хуманитарна акција за деветочлану породицу из Теслића: Ђурићи живе у двије оронуле просторије

ТЕСЛИЋ - Деветочлана породица Ђурић из Теслића, која тренутно живи у двије оронуле просторије, ускоро ће уз помоћ хуманих људи добити топао дом са нормалнијим условима за живот њихових седам малишана.

Супружници Радован (27) и Весна (26), иако млади, већ имају седморо дјеце, а обоје су незапослени. Радован некада успије да нађе посао за надницу, док је Весна увијек у кући са дјецом.

Ова храбра мајка са истинском срећом нам је причала како је од 2011. па до 2018, сваке године, осим 2012, рађала по једно дијете.

- Дјеца су ми највећи благослов од Бога и никад ми није било напорно. Вјерујте ми, више се плашим зубара, него рађања - казала је Весна кроз осмијех за “Глас Српске”.

Додала је да троје дјеце већ иде у школу, а у условима у којима живе тешко је издвојити новац за уџбенике, прибор, одјећу и друге потрепштине.

Једини стални приход ове породице је дјечији додатак од 160 КМ, али имају кредит чија мјесечна рата износи 150 КМ. Упркос свему овоме, труде се да дјеци колико-толико уљепшају дјетињство и омогуће им минималне услове за иоле нормалан живот, међутим, то није ни близу онога што свако дијете заслужује да има.

Хуманитарна организација “Срби за Србе” покренула је акцију прикупљања новца којим је планирано реновирање просторија у којима Ђурићи живе, те подизање једног спрата куће, чиме ће добити неопходни простор за бољи живот.

- Најважније ствари у дјечијем животу су сигурност топлог дома, миран сан, здравље, љубав, игра, срећа, те смо се због тога и одлучили да покренемо акцију у којој планирамо да прикупимо 35.000 КМ, колика је процијењена вриједност радова - рекао је представник Хуманитарне организације “Срби за Србе” Саша Вигњевић.

Додао је да желе омогућити овој дјеци услове које имају и њихови вршњаци, да могу нормално учити, читати, да имају радне столове и да буду марљиви ђаци.

Ова вишечлана породица тренутно живи у двије оронуле просторије. Једну просторију чини кухиња са дотрајалим елементима, старим шпоретом на дрва и трпезарија са излизаним намјештајем који је већином дониран. Друга просторија је мала дјечија соба, са зидовима пуним буђи, једним старим креветом, дотрајалим душеком на поду и дрвеном клупом наслоњеном на зид. Тешко је схватити како и гдје ова деветочлана породица успијева да се распореди и спава.

Купатило је такође у веома лошем стању. Зид и плафон су црни од влаге и буђи, а Ђурићи страхују како ће тако лоши услови утицати на њихово здравље.

Сви хумани људи који желе помоћи овој породици могу то урадити позивом на број 17763 када донирају двије КМ, а новац се може уплатити и на жиро-рачун 562012813002541-58 у НЛБ-Развојној банци.

 Донације

Хуманитарна организација “Срби за Србе” позната је и по великом броју волонтера, те донаторској платформи за цијели свијет.

- Од 2006. године прикупили смо 5,32 милиона евра, помогли смо 2.600 породица и 13.500 дјеце. За ову годину нам је циљ да прикупимо још 1,5 милиона евра - рекао је Саша Вигњевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана