"Хуманитарац" организовао акцију добровољног давања крви у Брчком

Срна
"Хуманитарац" организовао акцију добровољног давања крви у Брчком

БРЧКО - Удружење добровољних давалаца крви "Хуманитарац" из Брчког данас је на захтјев Службе за трансфузиологију организовало акцију доборовољног давања крви.

Предсједник Удружења Жикица Новаковић рекао је да су задовољни одзивом грађана, али не и повластицама које добровољни даваоци крви имају у друштву, прије свега, у здравству.

- Ови људи заслужују много више од права на бесплатну партиципацију. Контактираћу шефа Одјељења за здравство да помогне да се овај вид хуманизма подигне на што већи ниво - изјавио је Новаковић новинарима.

Шеф Службе за трансфузиологију у брчанској болници Самир Пандур рекао је да је тренутно стање залиха крви добро захваљујући доборовољним даваоцима.

- Велики проблем са снабдијевањем крви био нам је у току епидемије када је био мањи прилив добровољних давалаца. Вршили смо анимацију грађана да дају крв, јер и у тим тешким временима увијек постоје људи који морају примати крв. Успјели смо да у том периоду обезбиједимо задовољавајуће залихе крви - подсјетио је Пандур.

Он је напоменуо да ће поводом 14. јуна, Међународног дана добровољних давалаца крви, Служба организовати бројне активности усмјерене на промоцију важности добровољног давања крви.

Драгана Станковић, дугогодошињи давалац крви, позвала је жене да се одазову у што већем броју и дају крв, поготово мајке, јер се никад не зна коме се може спасити живот.

- То наше мало некоме значи много - поручила је Станковићева.

Акција је организована у просторијама Мјесне заједнице Бијељинска цеста у Брчком.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана