Херцеговина крије подземно благо

Ј. И.
Херцеговина крије подземно благо

БАЊАЛУКА - Динарски крш представља “врућу” тачку подземног биодиверзитета у свијету, а богатства које крије Херцеговина у фокусу су научника и студената у Српској.

Једна од њих је студенткиња бањалучког Природно-математичког факултета Дејана Васић, која је као стипендиста пројекта “СубБиоЦоде” дошла до нових научних резултата у области подземног свијета у јужном дјелу Српске.

- Као један од троје стипендиста овог пројекта, у одређивању нових врста подземног свијета, имала сам прилику проћи кроз сложене процесе који се могу примијенити у областима које су готово неистражене код нас -  рекла је Васићева за “Глас”. Наглашава да је истраживање подземних животиња веома изазован посао и захтијева стручно знање.

Да је биодиверзитет у Српској веома богат и да је потребно много времена да се он истражи поручује професорица екологије и заштите биодиверзитета на ПМФ-у у Бањалуци Маја Манојловић.

- Након повећане пажње свјетских научника за биодиверзитет у Херцеговини, расте и интересовање наших стручњака, посебно студената. Циљ нових истраживања је проширење знања о подземним организмима на подручју које обухвата цијели слив ријеке Требишњице - рекла је за “Глас” Манојловићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана