Хармонизовати прописе из система земљишне евиденције

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Омбудсмани за људска права БиХ Нивес Јукић и Јасминка Џумхур позвале су надлежне органе у Републици Српској и Федерацији БиХ(ФБиХ) да предузму одговарајуће мјере с циљем хармонизације прописа и система земљишне евиденције, као и обезбјеђивања ефикасног приступа правном лијеку сваком грађанину под једнаким условима.

"Институција омбудсмана за људска права БиХ примила је већи број жалби грађана које су се односиле на повреду права на имовину. Примљене жалбе указују на проблем у вези са евиденцијом некретнина који је присутан у цијелој БиХ, у смислу да нису уједначени системи земљишне евиденције и не постоји јединствена база података", саопштено је из Институције омбудсмана за људска права. У саопштењу се наводи да у БиХ постоји дуга традиција вођења одвојених евиденција о некретнинама /катастар земљишта/ и правима на некретнинама /земљишна књига/. "Земљишне књиге су јавне књиге у које се уписују подаци о правном стању некретнина, мјеродавном за правни промет, док је катастар евиденција која садржи податке о положају, облику и површини катастарских честица. Дакле, катастар је темељ уписа права власништва и других стварних права у земљишне књиге", наглашено је у саопштењу.

Закон о земљишним књигама ФБиХ уређује вођење, одржавање и успостава земљишних књига, као и упис некретнина и права на некретнинама у земљишним књигама у том ентитету. У Републици Српској Закон о земљишним књигама је на идентичан начин уређивао вођење, одржавање и успостава земљишних књига, као и упис некретнина и права на некретнинама у земљишне књиге, наводи се у саопштењу.

У ФБиХ се поставља питање препреке уписа права власништва и других права на имовини због чињенице да се позиви носиоцима имовинских права не достављају лично, већ се објављују у "Службеном листу" и дневним новинама ФБиХ. У саопштењу се наводи да доношењем Закона о премјеру и катастру Републике Српске, чланом 198 одредбе Закона о земљишним књигама Републике Српске престају да важе, осим оних које се односе на кориштење и одржавање евиденција које дефинише члан 189. "Нови правни оквир отворио је низ питања везаних за стицање, кориштење, располагање, заштиту и престанак права власништва и других стварних права, те истакао значај усклађивања земљишно-књижбене евиденције са стварним правним стањем некретнине", сматрају Џумхурова и Јукићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана