Грмечка корида јача од забрана

Снежана Тасић
Грмечка корида јача од забрана

Оштра Лука - Неколико хиљада љубитеља народних обичаја, дружења и надметања бикова окупило се јуче на 243. "Грмечкој кориди" на Поповића брду код Оштре Луке.

На традиционалној крајишкој борби бикова рогове су укрстила четири бика у средњој категорији, што је било новина на кориди и шест бикова у тешкој категорији који су вагали од 500 до 1.200 килограма.

Побједник 243. "Грмечке кориде", која је јуче одржана на Поповића брду код Оштре Луке, је бик Кукан, у власништву Милорада Милекића из Мркоњић Града, који је у финалној борби био бољи од бика Агресора, власника браће Тубић, такође из овог града.

Побједник у средњој категорији је бик Рогеша, власника Драгана Радића из Мркоњић Града, који је био бољи од бика Црње, власника Јове Штековића из Оштре Луке.

Да је већ уочи кориде с правом проглашен за фаворита, Зећавац је показао већ у борби у којој му је на мегдан изашао Шароња. То је било и прво укрштање рогова с обзиром на то да прве двије борбе нису ни одржане јер су бикови бјежали из арене. Зећавац, који је вишеструки шампион "Грмечке кориде", адут је Раденка Шкрбића из Мркоњић Града.

- Бик је стар осам година и увијек је спреман за борбу. Волим кад он побиједи више него све друго на свијету да ми дају - каже Раденко додајући да је веома тешко узгајати бикове у овим временима.

Да је "Грмечка корида" својеврстан бренд међу Крајишницима, потврђују они који редовно посјећују ову манифестацију. Ништа не може, кажу, замијенити јединствен провод уз борбе бикова, музику, јело и пиће. Стевица Дроњак из Приједора каже да је прву кориду гледао 1991. године на Међеђем брду када је био дијете.

- Моја је породица држала волове у стара времена. Нису имали бикова бодача, али је мој крај везан за ту традицију и радо долазим на "Грмечку кориду". Ни врућина ме није омела да данас будем овдје - рекао је Дроњак.

На кориди су били и волонтери Црвеног крста Момчило Ђукић и Радослав Матовић из Крагујевца који су стигли први, али, како рекоше, не и посљедњи пут.

Начелник Оштре Луке Драган Станар истакао је да су борбе бикова традиција коју треба чувати.

- Забранили су нам одржавање 243. "Грмечке кориде" у ФБиХ, али постоји и мјесто гдје је не могу забранити, а то је Поповића брдо. На нама је да наставимо да његујемо традицију нашег краја и да сваке године привучемо што већи број младих који не треба да се стиде, већ да се поносе витештвом и јунаштвом који се у нашем крају годинама његују - казао је Станар.

Традиција

"Грмечка корида", иако стара више од два вијека, први пут се у литератури помиње у приповијеци "Јаблан" из 1902. године чувеног Петра Кочића. Ова манифестација је до посљедњег рата одржавана на Међеђем брду код Санског Моста. Егзодусом српског становништва на подручје Оштре Луке корида је 1997. године пресељена на Поповића брдо. Корида у посљедње двије године није одржана на Међеђем брду због забране власти Унско-санског кантона.

Награде за власнике бикова у тешкој категорији

Побједник - 2.000 КМ и пехар "Грмечке кориде"

Другопласирани - 1.000 КМ

 

Награде за власнике бикова у средњој категорији

Побједник - 800 КМ

Другопласирани - 500 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана