Градоначелник Бијељине тестиран на КОВИД-19

Г.С.
Градоначелник Бијељине тестиран на КОВИД-19

БИЈЕЉИНА - Градоначелник Бијељине Мићо Мићић јутрос је тестиран на ковид-19 због позитивне епидемиолошке анамнезе, односно контакта са особама за које постоји могућност да су позитивне на вирус и налази се, заједно са супругом, у болничком карантину – саопштио је Предраг Јовић, замјеник градоначелника Бијељине, након одржаног Градског штаба за ванредне ситуације.

- Он ће бити смјештен у карантин у наредних 48 часова, односно док не добијемо резултате тестирања.
Градоначелник је дао примјер одговорног понашања у овој ситуацији и позивамо све грађане да се такође одговорно понашају због заштите свог и здравља људи у својој околини – поручио је Јовић.

Након сједнице су саопштене и нове мјере Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације, односно, надлежних установа.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у сарадњи са локалним самоуправама, ће дијелити пакете помоћи за мале пољопривредне произвођаче. У Бијељини ће бити подијељено 550 пакета, а рок за пријаву је 3. април.
Упитник за пријаву заинтересовани пољопривредници могу преузети у просторијама градског Одјељења за пољопривреду. Пакет садржи сјеме и расаду поврћа за баште до 500 м², као и потребна ђубрива за прихрану.

Републички Штаб је одлучио и да сви пољопривредни произвођачи до 75 година старости могу обављати прољетну сјетву неометано, а регистровани пчелари могу своје послове у пчелињаку обављати уторком и викендом, што је у претходном периоду у неколико наврата затражио бијељински Градски штаб.

Од данас је и лицима преко 65 година допуштен излазак ради куповине прехрамбених производа и банке, ради подизања пензија.

- Полиција ће контролисати да ли привредни субјекти и банке испуњавају прописане процедуре, као што су дезинфекција руку и међусобни размак – истакао је Јовић.

Он је напоменуо да продавнице ауто-дијелова у Бијељини не могу радити али могу вршити доставу производа ауто-механичарским радиницама и онима коме су дијелови потребни.

- Град ће ускоро донијети одлуку да рате за ренту и уређење пољопривредног земљишта буду одложене за период након завршетка ванредне ситације. Што се тиче инфективног медицинског отпада у карантинима, консултовали смо стручњаке из болнице „Свети врачеви” и Дома здравља и они су упознали Штаб три фирме баве прикупљањем таквог отпадом и да ће Градска управа склопити уговор о одлагању отпада како процедуре налажу – нагласио је Јовић.

Јовић се захвалио Удружењу пекара регије Бијељина на донацији хљеба у току априла којом ће бити подмирене свакодневне потребе Народне кухиње у наредном мјесецу.

Одлуком локалног Штаба за ванредне ситуације, Градска управа је обезбиједила пакете помоћи за 40 најугроженијих ромских породица.
Дезинфекција бијељинских стамбених зграда је завршена, а у току је друга дезифекција градских улица. Осам мјесних канцеларија, у којима се преузимају захтјеви за регресирано гориво су дезинфиковане, а данас ће бити извршена дезинфекција преосталих седам канцеларија.

Директор болнице „Свети Врачеви” Милица Ловрић истакла је да се у кућном карантину налази 75 особа, а у новоформираним карантинима 11 особа, од чега је пет позитивно на вирус корона.
Резултати тестова за 13 особа из Бијељине се очекују.

- Стање особа у карантину при Дому ученика и спортској сали ОШ „Вук Караџић” је задовољавајуће и без симптома. Бијељинска болница је упутила захтјев конзорцијуму привредника Бијељине и Градској управи за набавку пет монитора и једног портабилног респиратора који ће бити намјењени за интензивну његу у карантину, како би ове просторије за најтеже болеснике биле опремљене како наука и медицина налажу – појаснила је Ловрићева.

Према ријечима Душка Миловановића, директора Дома здравља у Бијељини, под епидемиолошким надзором је 1.041 особа, односно, 104 мање у односу на претходни дан.

- У карантину у Рачи до јутрос су се налазиле четири особе. Три су упућене у локалне заједнице, а једна је остала у крантину на овом граничном прелазу. У Дому ученика смјештене су особе позитивне на вирус корона и за сада су без тегоба. У карантину спортске дворане ОШ „Вук Караџић” налазе се четири особе под епидемиолошким надзором и сви су без симптома.

Подсјећам грађане да се да се у Дому здравља не врше редовни прегледи и примају се пацијенти само са хитним стањима – истакао је Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана