Градишка: Путем 3Д штампача израђују заштитне визире за здравствене установе

Срна
Градишка: Путем 3Д штампача израђују заштитне визире за здравствене установе

ГРАДИШКА - Основна школа "Васа Чубриловић" и Техничка школа Градишка почеле су да путем три де /3Д/ штампача израђују заштитне визире за медицинске раднике, које су данас у Градској управи представили градоначелнику Зорану Аџићу и представницима градишког Дома здравља и Болнице.

 

 

 

Директор Основне школе "Васа Чубриловић" Владимир Станишљевић рекао је да је ова школа три де штампач добила кроз пројекат "Стем образовања", те захвалио међународној организацији "Сачувајмо дјецу" која их подржава у овом пројекту и послала упит колико им је још потребно материјала, с обзиром да су информисани у које се сврхе он сада користи.

Директор Техничке школе Владо Томић рекао је да су те штампаче добили од фирме "3Д Република" из Србије, а које иначе користе у практичној настави, те да су се за овај корак одлучили јер се на тржишту не може набавити довољан број заштитних визира за здравствене раднике.

 "Добили смо модел три де визира и са нашим ресурсима почели да их израђујемо, односно комплетне маске које ћемо донирати градишким здравственим установама, а ако будемо у могућности и другим здравстевним установама на подручју Републике Српске", навео је Томић.

Он је додао да су посједовали одређену количину материјала за носача визира, те да ће настојати да из Србије набаве још материјала, а да заштитну фолију за визире набављају на домаћем тржишту.

Професор стручних предмета у Техничкој школи Здравко Перић истакао је да су се одазвали на апел градоначелника да почну са израдом визира, наводећи да на изради тренутно ради сам и да су у погону два штампача.

"Имали смо први модел, а сад израђујемо и други за који нам је потребно три пута мање времена", истакао је Перић.

Он је додао да је за три сата три де шатмпач изради један визир првог, или три визира другог модела.

Директор Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић захвалила је директорима школа што су се одлучили да израђују заштитне визире, с обзиром на то да здравствени радници тренуно користе заштитне наочаре, али их немају довољно.

Градоначелник Аџић је рекао да су ове двије школе путем међународних пројеката раније набавиле ову врсту штампача које су одлучиле да искористе за израду заштитних визира за градишки Дом здравља и Болницу, у циљу заштите медицинских радника од инфекције вирусом корона.

Он је навео да је градски Штаб за ванредне ситуације донио одлуку да отвори посебан рачун на који грађани и привредници могу да уплате средства за набавку медицинске и заштитне опреме, те додао их је већ контактирала кћерка покојног градишког доктора Ремзе Сугоњића, Далила, која живи Торонту у Канади и жели да Болници Градишка донира један респиратор.

До сада је путем три де штампача израђено 40 заштитних визира, који су данас донирани Дому здравља и Болници Градишка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана