Град на Сани први у "Поносном маркету Републике Српске"

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Градоначелник Приједора Далибор Павловић и предсједник Фондације "За породицу" Драган Дакић данас су потписали уговор о сарадњи за учешће у "Поносном маркету Републике Српске", чиме је Приједор постао прва локална заједница у Српској у овом пројекту.

"Циљ пројекта је да помогне развој домаће производње коју реализују породице са троје и више дјеце, углавном прехране и занатских производа, и да им то постане занимање", рекао је Павловић новинарима у Приједору након потписивања уговора.

Он је најавио да ће се у фебруару састати са Фондацијом "За живот" која води пројекат "Поносне картице 3+", намијењен породицама са троје и више дјеце.

Дакић је оцијенио да је ово данас велики дан за све породице из града Приједора и околине из простог разлога што је Градска управа показала најважнију бригу – бригу за бољитак и за економски статус породица троје и више дјеце.

"Потребно је схватити да брига о наталитету није само брига за рађање и стимулација рађања, што је свакако добра и позитивна ствар, али то није довољно. У овој фази, како су Градска управа и градоначелник добро процијенили, у Приједору је потребно показати подршку породицама које већ имају троје и више дјеце", нагласио је Дакић.

Он је појаснио да је ријеч о пословном инкубатору који ће објединити производњу коју реализују породице са троје и више дјеце, најприје у производњи хране, и омогућити им пласман на тржиште.

"Обавезе Фондације су да породицама омогући бесплатно учешће у пројекту, а трошкове њиховог учешћа сноси Градска управа, на чему смо им посебно захвални и ми, а вјерујем и породице. Бенефити су обједињавање тржишта, потпуно иновативна платформа у економском и социјалном приступу и могућност пласмана роба на широко тржиште, укључујући физичка и правна лица и друге партнерске организације с којима смо у уговорном односу", навео је Дакић.

Пројекат ће у Приједору почети заједно са Бањалуком у фебруару и планирано је да се његова реализација ослони на систем "Поносна картица 3+" који је већ заживио у Српској, а у случају потребе да се развије неки аутономни систем, и то ће бити узето у обзир.

"У овој фази ми формирамо базу података произвођача робе, повезујемо их са тржиштем. У наредној фази је стимулисање њихове регистрације. Очекујемо ускоро и потписивање уговора са Удружењем послодаваца у угоститељству и туризму жХорекаж које покрива око 60 одсто услужних дјелатности у Српској што је огромно тржиште за пласман робе", истакао је Дакић.

Он је закључио да је крајњи циљ да се употребна вриједност статусног симбола породице са троје и више дјеце прошири.

"Што се тиче пројекта жЦијена минус за три плусж чији сам носилац својевремено био почетком његове реализације у Републици Срспкој, свакако ће вам више информација дати у фебруару колега из Фондације жЗа животж који је сада носилац пројекта", најавио је Дакић.

Сарадњу града Приједора са Фондацијом "За породицу" и Фондацијом "За живот" иницирао је градоначелник Далибор Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана