Град Бијељина субвенционише превоз ученика

ГС
Град Бијељина субвенционише превоз ученика

БИЈЕЉИНА – Бијељинска Градска управа субвенционисаће трошкове превоза ученика основних школа на подручју града који до школе путују са удаљености веће од четири километра, одлучено је на 39. засједању Скупштине Града.

Трошкови превоза биће исплаћивани за прво полугодиште школске 2020/2021. године превознику са којим су основне школе закључиле уговор или родитељима који самостално превозе своју дјецу, у износу од 30 КМ по ученику мјесечно.

Основне школе које су закључиле уговоре о превозу ученика са овлашћеним превозницима, дужне су да у року од пет дана, од ступања на снагу скупштинске одлуке, доставе надлежном одјељењу Градске управе спискове ученика садрже име и презиме ученика путника, релацију на којој ученик путује и удаљеност са које ученик путује у школу.

Школе које нису закључиле уговор са превозником дужне су да доставе посебан списак ученика чији превоз родитељи сами организују. Потребно је да подаци о родитељу, односно старатељу, поред имена и презимена садрже адресу пребивалишта и број текућег рачуна на који ће се вршити исплата субвенција.

Милановић: Комшић паразитира на хрватским бирачима

БЕЧ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић паразитира на хрватском бирачком тијелу и да ће ситуација у БиХ бити ненормална док год се то не промијени.

- Зашто БиХ има три члана Предсједништва према Дејтону? Је ли зато да би један народ бирао два представника? То се догађа сада. То је у коријену свих неспоразума - рекао је Милановић новинарима у Бечу.

Он је појаснио да су три члана Предсједништва БиХ предвиђена да би сваки од три конститутивна народа могао изабрати свог представника.

- Није савршено, али је тако тренутно. Да је супротно, бирао би се један, али није тако. Ово показује како неки злоупотребљавају ситуацију зато јер могу, јер су на пик узели најмалоборојнију заједницу - рекао је Милановић, који се јуче у Загребу састао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Милановић је поручио да је Хрватска држава хрватског народа, али да има висок систем заштите мањина, те да је немогуће да за представника мањина гласају они који нису припадници тих мањина.

- Ми то штитимо. Хрвати у БиХ нису мањина, али су у мањини бројчано. Ако их хоћеш злостављати, радиш то јер то можеш. Посљедњих година врло отворено и директно. Чули смо сада пријетње да ће се то дешавати и убудуће. Морамо сада сјести и озбиљно разговарати - додао је Милановић.

Он је навео да је Комшић изабран за хрватског члана Предсједништва БиХ од одређеног броја грађана БиХ, те да не мисли да су гласали за њега да повриједе Хрвате, али да Комшић мора бити свјестан посљедица свог политичког рада и пута.

Милановић је додао да Хрвати разговарају с онима који некога представљају и који су изабрани у признатом демократском процесу.

- Милорад Додик је саговорник, као што је саговорник и Бакир Изетбеговић, лидер највеће бошњачке странке. То је чињеница, политички велика као Велебит или Јахорина. То се не може заобићи, ни тунел пробити кроз то. Ту сам да разговарамо - нагласио је он.

Предсједник Хрватске је истакао да су прије 100 година о судбини Европе одлучили великани, а данас то покушавају радити службеници амбасада који говоре о ревизији Дејтона.

- А да Хрватска шути и стави прст у ухо? Не може. Они који бирају Комшића требају знати да то није фер и да гријеше. То је недостатак елементарног фер плеја. Хрватска ту неће шутјети и стајати са стране, ни ја, ни премијер - поручио је Милановић те додао да нико у ЕУ не разумије стање у БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана