Глумци добијају нове даске које живот значе

Анита Јанковић Речевић
Глумци добијају нове даске које живот значе

БАЊАЛУКА - Глумци Народног позоришта РС од идуће године своја умијећа показиваће на новим даскама које живот значе, захваљујући вриједној донацији трупаца, коју је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Ресорни министар Борис Пашалић каже за “Глас” да је донацију 27 кубика трупаца бијелог бора прве класе одобрила Влада РС на сједници одржаној у четвртак, наводећи да су “Шуме Српске” задужене да обезбиједе наведену количину дрвних сортимената.

- Када смо упознати са проблемом дотрајалости сцене у позоришту врло радо смо пристали да им помогнемо и већ у наредним седмицама треба очекивати да материјал буде испоручен - рекао је Пашалић и додао да ово није први пут да министарство помаже културној сцени, наводећи да су обезбиједили и више од 500 кубика материјала за израду сцене потребне за снимање филма “Златни рез 42” аутора Лордана Зафрановића.

Директорица Народног позоришта РС Дијана Грбић захвалила је Влади Српске и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде на подршци коју су им пружили, наводећи да ће ова изузетно вриједна донација значајно утицати на квалитет рада ове позоришне куће, с обзиром на то да је посљедња реконструкција сцене извршена 1972. године.

- Усљед дугогодишњег коришћења, сталног брушења, лакирања и забијања ексера дошло је до пропадања даске која има вијек трајања, као и до улегнућа од нека три центиметра, због чега су нам мајстори припремајући сцену за ову сезону сугерисали да је неопходна потпуна реконструкција - истакла је Грбићева.

Она је додала да би реконструкција сцене представљала огроман трошак за позориште, јер су даске од бијелог бора изузетно скупе на иностраном тржишту.

- Према првим процјенама за санацију би нам требало између 50.000 и 60.000 КМ и схватили смо да би пуно јефтиније било ако бисмо набавили наше дрво и овдје га сушили, него да из иностранства увозимо бијели бор као готов производ. Обратила сам се министру Пашалићу и он је одмах пристао да нам помогне - казала је Грбићева.

Она је истакла да су постигли договор са Дрвном индустријом “Врбас” да им добијене трупце исијеку у даску и осуше.

- Сушење материјала изискује дужи период и строго прописане услове, због чега ћемо реконструкцији приступити током позоришног љетног распуста, да бисмо у сљедећу сезону, 2023/2024. стартовали са новом сценом - казала је Грбићева.

Аутомобил

У Народном позоришту РС кажу да Влада Српске редовно препознаје њихове потребе, наводећи да су им ове године помогли у набавци возила донацијом у износу од 87.750 КМ.

- Раније нисмо имали возило на располагању које нам је сада олакшало обављање свакодневних активности, као и одласке на гостовања - навели су из Народног позоришта РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана