Гатачко “море” туристички драгуљ

Милош Васиљевић
Гатачко “море” туристички драгуљ

ГАЦКО - Језеро Клиње смарагдно зелене боје надомак Гацка туристички је драгуљ овог дијела Српске, а тамошњем становништву представља бијег од врућине у топлим љетним данима, док је за туристе и пролазнике идеално мјесто за одмор и освјежење.

Ушушкано у херцеговачком кршу на више од 1.000 метара надморске висине најстарије је вјештачко акумулационо језеро у Српској, а Гачани често за Клиње кажу да је њихово “море”, драже и од Јадрана.

Првобитна намјена била му је наводњавање Гатачког поља, али је ипак постала туристички бисер. Директорка Туристичке организације Гацко Јелица Ковачевић казала је за “Глас Српске” да је ово једно од најпопуларнијих мјеста у тој општини, па и шире.

- Језеро Клиње заједно са истоименом, најстаријом лучном браном на Балкану највећи је природно антропогени ресурс за развој туризма у општини Гацко. Језеро је прави мали бисер природе, а многи који га посјете увијек се радо враћају - рекла је Ковачевићева.

Скривени рај, како га посјетиоци често називају, идеално је мјесто за одмор у природи.

- Оно што је највећа кочница за туристички развој јесте недостатак смјештајних капацитета и угоститељских објеката. Туристички потенцијали су недовољно искориштени. Неопходно је уложити средства у изградњу инфраструктуре и субструктуре - рекла је Ковачевићева и додала да је ова туристичка сезона ипак боља од претходних.

Манифестација “Скокови са бране језера Клиње” која је недавно одржана на истоименом језеру, привукла је велики број учесника и љубитеља адреналина.

- И ове као и прошле године ова манифестација коју организује Културно-спортски центар Гацко привукла је велики број скакача и посјетилаца из региона и на прави начин промовисали смо спорт и туристичке потенцијале наше општине. Били су ту скакачи из БиХ али и Србије - рекао је за “Глас” координатор за спорт у овом центру Милан Гутовић.

Он такође сматра да је недостатак смјештајних капацитета препрека за даљи развој овог херцеговачког потенцијала. 

- До прије 15 година радио је мотел “Клиње” који је био незаобилазно мјесто за све путнике који пролазе, гдје су познате личности из СФРЈ били редовни гости а сада је девастиран и чека нека боља времена - рекао је  Гутовић.

Гачанка Катарина Поповић, једна од најбољих одбојкашица у нашој земљи “одрасла” је на Клињу. За “Глас Српске” каже да је језеро прави бисер Херцеговине и мјесто које код већине Гачана има посебно мјесто.

- Ко год дође у наш град и када одемо на језеро увијек нам кажу да нисмо свјесни шта имамо, какве природне љепоте. Гдје год да сам била, увијек сам долазила на језеро које сам бирала прије мора, иако нам ни Јадран није далеко - рекла је Поповићева.

Брана

На Клињу је изграђена прва лучна брана на Балкану, за вријеме Аустроугарске владавине у периоду од 1891 - 1896. године. Грађена је од гатачког камена док је као везивни материјал кориштен пепео лаве са Везува. Језеро је препознатљиво по 26 метара високој каменој лучној брани, која је због својих карактеристика проглашена за културно историјски споменик који је под заштитом државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана