Гачанин Мирослав Вуковић Хрго крв даривао 85 пута: Хуманост награђена благодарјем

Милош Васиљевић
Гачанин Мирослав Вуковић Хрго крв даривао 85 пута: Хуманост награђена благодарјем

ГАЦКО - Гачанин Мирослав Вуковић до сада је даривао 85 пута крв и један је од најактивнијих хуманитараца не само у Херцеговини него и шире, а недавно је у Београду одликован благодарјем за изузетну племенитост.

Предсједник је Удружења добровољних давалаца крви Гацко које окупља близу 400 чланова, а они индивидуално и у акцијама дарују близу хиљаду доза најдрагоцјеније течности годишње.

- Наш циљ је да помогнемо сваком човјеку којем је потребна крв, а старијим суграђанима на располагању смо за шта год да треба - каже за “Глас Српске” Вуковић, који је у Херцеговини познатији под надимком Хрго.

Његов хуманитарни рад препознат је и ван граница Српске, а недавно је у Београду добио захвалницу - благодарје што је, како каже, потврда да испод радара није остао вишедеценијски хуманитарни рад.

- Почаствован сам јер сам добио то одликовање од Удружења Гачана у Београду. То ми посебно значи као човјеку. Захвалио сам им и у име давалаца крви, а и они су били с нама када смо стварали Републику Српску - казао је Вуковић.

Са сјетом на тешка и изазовна времена евоцирао је успомене на почетке свог добровољног давања крви.

- У рату сам, као припадник Гатачке бригаде, возио санитетско возило и није било ратишта гдје нисмо ишли. Довозио сам рањенике па сам почео и да дарујем крв. Тако сам 1993. године за мјесец дана рукав заврнуо два пута и схватио да крв једноставно значи живот и спас. Задесио сам и у Фочи када су преко озвучења тражили крв за рањенике и тада сам се одазвао - прича Вуковић.

Од тада константно дарује крв, а основао је и удружење које је све бројније и на чије залагање је посебно поносан.

- Поносан сам на све даваоце, на момке и дјевојке и њихову спремност да увијек имамо пун аутобус људи ако треба да одемо у други град и учинимо хумано дјело - рекао је он.

Наглашава да имају одличну сарадњу с активима добровољних давалаца крви у Црној Гори и Србији. Чести су и гости у многим градовима Српске, а посљедња акција била је у Сокоцу гдје су даровали 17 доза крви.

- Искористили смо прилику за посјету војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик, јер је скоро хиљаду бораца ту сахрањено. Ове године већ смо били у Подгорици, Никшићу, Невесињу и Плужинама, а дали смо више од 60 доза на тим акцијама - рекао је Вуковић.

Своју благонаклоност према традицији и обичајима чланови удружења показали су и у страдалничком селу Придворица, које су усташе на Божић 1942. сравниле са земљом и убили српско живље. И ту су дали свој допринос изградњи светиње.

- Ангажовали смо се око цркве Светог кнеза Лазара у Придворици. Враћен је живот у то страдалничко село, а налагали смо бадњаке након 76 година и то радимо већ пуних пет година - истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, тако ће бити и у будућности, а већ за Васкрс планирају да обрадују најстарију популацију.

- Планирамо да скупимо новац и купимо јаја пензионерима и угроженима. У рату смо сигурно били добри борци, у миру морамо бити велики хуманисти - рекао је  Вуковић.

Помоћ

Мирослав Вуковић присјетио се случаја када је жени из Гацка пукла трбушна аорта те је пребачена у болницу у Подгорици.

- Требало је тада 15 доза крви, а ми смо прије те ситуације на неколико дана били у Плужинама. Они су послали те дозе, а операција је трајала девет и по сати. Хвала Богу, она данас најнормалније живи. То је поента друштва добровољних давала крви, помоћи једни другима - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана