Гачанин Јован Јеремић јаворове гусле прави као од шале

Милош Васиљевић
Гачанин Јован Јеремић јаворове гусле прави као од шале

ГАЦКО - Јован Јеремић најмлађи је дуборезац на нашим просторима који са својих десет прстију прави најстарији српски инструмент - гусле. Са 16 година направио је прве мале, са 17 велике гусле, а временом се испоставило да ће то бити дио његове свакодневице.

И док се млађе генерације одлучују да буду “ин”, да би одговориле на све изазове јутјубера и других наметнутих трендова са интернета, Јован на овај начин жели да отргне од заборава инструмент који је неизоставан дио културно-историјског насљеђа.

Овај двадесетпетогодишњи Гачанин за “Глас Српске” каже да љубав према гуслама вуче још из дјетињства, када је прве добио на поклон од тате. Тада је пожелио да им дода нови украс.

- Идеја за израду гусала јавила ми се из жеље да преправим гусле које сам имао, а које нису биле довољно украшене. То је посао који се ради из љубави, није тежак и не представља ми оптерећење. Уз то радим макете јармова, који служе као сталак за крсну свијећу, носаче за гусле, као и крстове у флаши и разне предмете од дрвета - истиче Јеремић додавши да се бави и поправком и рестаурацијом гусала.

Различити су мотиви на гуслама, а доминира козја глава, јер је она и симбол крша и слободе, чест је и орао који симболизује слободу у нашој историји те коњ као симбол снаге.

- До сада сам урадио више од 15 нових гусала, које су завршиле у нашој земљи, али и Србији, Црној Гори и иностранству. Уз то урадио сам доста преправки и комплетних рестаурација. Уз посвећеност и труд ништа није тешко, а посебно када волите оно што радите - рекао је Јеремић.

Према његовим ријечима, нема веће среће него када се уз струне гусала запјева пјесма.

- Наравно да и ја гуслам. Ова вјештина ми помаже да бих могао да испитам квалитет својих производа и да гарантујем добру звучност - казао је Јеремић.

Недавно је дипломирао на Факултету за производњу и менаџмент, а и у случају да добије посао у струци, обећава да овај хоби неће гурнути у страну.

- Наставићу и даље са прављењем гусала, јер то за мене представља велико задовољство и увијек ће имати посебно мјесто у мом животу. У овом тренутку имам седам наручених гусала - додао је Јеремић.

Гусле не само да су од изузетне важности за нашу традицију, већ и слушање гусларских пјесама учи нас моралним начелима. Оне најбоље праве се од посебног дрвета, а за једне гусле потребно је радити и до 15 дана.

- Гусле се праве највише од јавора, а има и оних које су израђене од других врста дрвета као што су орах, клен, дивља трешња. До сада сам радио гусле искључиво од јавора. Вријеме израде гусала зависи од сложености дубореза и мотива, а за неке обичне гусле потребно је око 60 до 70 сати активног рада - рекао је Јеремић.

Традиција

Јован Јеремић наглашава да га радује све веће интересовање за гусле, а посебно што све више малих жели да запјева уз струне овог инструмента.

- Гусле су биле потиснуте у дома комунизма, али се народ враћа традицији. Доста људи и који не знају да гуслају купе гусле, јер им је мјесто одмах поред иконе, али ради украса - рекао је Јеремић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана