Фризерима за псе пуне руке посла

Јана Кезић
Фризерима за псе пуне руке посла

ГРАДИШКА, БАЊАЛУКА - Редовна хигијена кућних љубимаца пола је здравља, баш као и код људи, а да су тога свјесни и њихови власници, потврђују фризери за псе који имају пуне руке посла, поготово у љетном периоду.

Грумери, како се називају својеврсни стилисти за кућног љубимца, све је популарније занимање у Српској због чињенице да многи желе да њихов најбољи пријатељ изгледа здраво и савршено и за то не жале новац. 

То потврђује и власница салона “Beni & Frineds” из Градишке Јасминка Средојевић, која за “Глас Српске” каже да је интересовање за уљепшавање паса у порасту. Како каже, посљедњих година постало је тренд имати кућног љубимца па се указала потреба и за отварањем салона за њихово уљепшавање. Како објашњава Средојевићева, мањи пси попут бишона и малтезера су погодни за држање у становима, немају неугодан мирис, али им је длака захтјевна па се мора редовно одржавати.

- Најбоље је да се пас од малих ногу доводи у салон, да се навикне на амбијент и да не повезује то са одласком код ветеринара, јер онда буду мало уплашени - казала је Средојевићева наглашавајући да су пси попут дјеце, неко не подноси фен, неко купање, али се на крају ипак препусте.

Овим послом, како објашњава Средојевићева, не може да се бави неко ко то заиста не воли, а потребно је доста стрпљења. Истиче да се у љетном периоду тражи и термин више за његу љубимаца.

- Доласком људи из дијаспоре преко љета обим посла је повећан, јер то је код њих популарно, а овдје им је јефтиније. За псе до десет килограма попут бишона и малтезера потпуни пакет кошта од 35 до 40 КМ - додала је Средојевићева.

Проблем на који наилазе власници љубимаца у неким локалним заједницама у Српској је недостатак салона за уљепшавање, па тако многи морају да путују у друге градове.

- Мјештани Козарске Дубице су водили своје псе у Бањалуку док ја нисам отворила салон у Градишци, а такође и људи из Лакташа ме редовно посјећују - казала је Средојевићева.

Бањалучанка Дарија Паспаљ, која се одгајањем паса бави годинама, објашњава за “Глас” да се свака пасмина не шиша, али да је у посљедње вријеме све више власника желе да њихови љубимци изгледају попут медвједића.

- То се у сваком случају не препоручује, требало би да се шишају тачно по стандардима предвиђеним за њихову расу - казала је Паспаљева.

Како истиче, потребно је водити рачуна о хигијени паса и због њих самих, али и због власника.

- Код нас још нема довољно свијести о томе. Људи неће да шишају и купају пса, па кад се сав упетља и буде у хаотичном стању, онда траже нашу помоћ - казала је Паспаљева додајући да их је боље водити сваки мјесец код грумера, јер на тај начин пас стиче навику.

Ветеринар из Козарске Дубице Данило Баруџија каже да је шишање обавезно и да се то не ради искључиво због уљепшавања, него здравља.

- Ако се пас не шиша редовно, може да дође до упала и болести проузроковане нехигијеном, а посебно су осјетљиви дијелови око очију и ушију - казао је Баруџија.

Обука

Грумери морају да прођу обуку да би могли да његују кућне љубимце. Јасминка Средојевић објашњава да је обука слична оној у фризерским салонима.

- Прво будеш помоћни радник и гледаш како се то ради. Људи који имају узгајивачнице паса доведу своје псе, ми их средимо бесплатно, тако учимо, а они буду сређени - каже Средојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана