Формирана комисија у Српцу: Додјела станова мора бити транспарентна

Д. Ј.
Формирана комисија у Српцу: Додјела станова мора бити транспарентна

СРБАЦ - Одборници Скупштине општине Србац именовали су комисију за израду правилника о начину, условима и поступку избора корисника пројекта зграде за младе брачне парове која ће се градити сљедеће године.

Замјеник начелника Српца Владимир Гужвић, каже да комисију чини 12 чланова од чега су шест носиоци највиших функција у законодавној и извршној власти, а преостале су именовале партије које партиципирају у скупштини и свака од њих одредила је по једног члана.

- Намјера нам је да цијели процес буде транспарентан и да крајњи корисници буду они којима су станови стварно потребни. Садржај правилника биће доста захтјеван због чега смо и укључили ширу групу људи како бисмо постигли што боље резултате - рекао је Гужвић, који је такође у саставу комисије.

У плану је да изградња зграда са 20 станова почне у првој половини идуће године, а млади брачни парови моћи ће конкурисати путем јавног позива.

Општина Србац је ове године ушла у дугорочно задужење од 1,2 милиона КМ путем четврте емисије обвезница како би реализовала ову инвестицију, уз каматну стопу до четири одсто и грејс-период од четири године.

Међутим, због вртоглавог раста цијена грађевинског материјала у посљедњих неколико мјесеци, у оквиру најновијег ребаланса буџета морала су бити обезбијеђена додатна средства.

Зграда ће имати корисну површину од 1.800 квадратних метара, док ће станови бити величине од 65 до 75 квадрата. Продајом станова локална управа планира обезбиједити средства за отплату задужења.

- Велика је ствар што ће млади људи моћи купити станове по подстицајним цијенама које ће се кретати између 800 до 900 КМ по квадратном метру и то ће им бити огромна мотивација да заснују или прошире породице и остану у свом завичају - рекао је одборник СНСД-а Бранко Граховац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана