Фочак Милан Гаговић још једном доказао хуманост

 Милош Васиљевић
Фочак Милан Гаговић још једном доказао хуманост

ФОЧА - Милосрђе, хуманост и саосјећање животна су водиља добротвора из Фоче Милана Гаговића који је одлучио да и ове јесени поклони пакете помоћи породицама слабијег имовинског стања у којима је, без обзира на поскупљења, основна ставка месо.

Овај пољопривредник, који заједно са својим породицом на газдинству у селу Хандићи марљиво ради како би могао да пристојно живи, али и притекне у помоћ другима, у сезони свињокоља већ је подијелио више од 200 килограма свињског меса, али на томе неће стати. За “Глас” каже да то неће бити довољно те ће због најугроженијих клати и овце.

- И јуче смо дијелили свињско месо, долазе поруке са свих страна. Али, хвала Богу, добили су сви пакет, ту је доста пензионера, али и чланова удружења слијепих, јер добар дио њих је на граници егзистенције. Добро им свима дође - рекао је Гаговић.

Додаје да је у пакетима од пет до десет килограма меса, те по литар ракије да се, како и доликује, наздрави и помене име Свете тројице.

Много им то значи, наглашава Гаговић, јер добију месо, али и због чињенице да неко мисли на њих, посебно у времену предстојећих празника.

- Чудо је та саосјећајност, јер ту није ријеч само о пакету и месу. На овај начин успио сам да подстакнем и друге хуманисте који се укључују да би помогли онима који су на рубу егзистенције. Добро је да се шири прича солидарности - истакао је Гаговић.

Да хуманост не зна за границе, најбоље потврђује примјер овог Фочака који је одлучио да обрадује и припаднике друге националности.

- Имамо на газдинству и овце, па ћемо заклати и двије овце и то даровати. С друге стране, звали су ме и Бошњаци, којима би добро било помоћи, па ћу и на тај начин и њима изаћи у сусрет - додао је Гаговић.

Гаговићи су познати по својим доброчинствима и када год је у прилици, помаже најугроженијима и с њима дијели плодове свог рада. Претходних година дијелили су кромпир, поврће из пластеника, малине, ракију, а поклонио је и краву оближњем манастиру Заграђе.

- Лани сам на трг дотјерао тону јабука, а народ је долазио и узимао. Имамо ми јако сеоско домаћинство, па смо и у могућности да дарујемо. Има доста људи који су богатији од нас, а неки су се укључили да помогну онима којима је потребно. Тако смо заједнички саградили и кућу једном бескућнику - рекао је Гаговић.

Он каже да милосрђе води човјека ка добру.

- Сви ти добри људи које данас славимо, они су тако радили и били милосрдни, као што је био свети Василије Острошки, помагао је људима. То је најпрече, бити хуман и саосјећати с проблемима других. То нас води ка спасењу - рекао је Гаговић.

Наглашава да је захвалан Богу да је у прилици да неком помаже, јер боље је даривати него чекати помоћ. За све то ова сложна породица пуно ради и живи искључиво од рада на свом имању.

- Имамо фарму свиња, овце, краве, пластеничку производњу. Ту је и прерада јабука, а сирће, сокове и џемове дијелили смо раније. Имамо добру сарадњу са локалним Црвеним крстом и Центром за социјални рад. Ко год жели да заради дневницу, може доћи код нас, а ако су болесни или стари, није проблем да им и ту дневницу поклонимо - рекао је Гаговић.

Традиција

Традицију даривања Милан Гаговић је наслиједио од оца и дједа. У ову хуманитарну причу укључени су и његови родитељи, али и супруга и три сина.

- С Божијом помоћи то се преносило с кољена на кољено. И мој дјед и отац су помагали људима, па сам ја то од њих наслиједио, јер ме испуњава да некоме могу да помогнем да му буде боље. Тако, чим некоме помогнеш, помоћи ће и теби Бог - истакао је Гаговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана