Фоча први пут изашла на Бањалучку берзу: Новац од обвезница за вртић и обилазницу

Милијана Латиновић
Фоча први пут изашла на Бањалучку берзу: Новац од обвезница за вртић и обилазницу

ФОЧА - Општина Фоча задужиће се емисијом обвезница за 1,5 милиона марака које намјерава да утроши за завршетак и опремање обданишта и изградњу обилазнице око Универзитетске болнице.

Рекао је то за “Глас Српске” начелник Фоче Радисав Машић, нагласивши да је ово први пут да се та локална заједница појављује на Бањалучкој берзи. Машић је појаснио да је обданиште са око 250 мјеста за малишане највећи пројекат који реализују на подручју Старе Херцеговине, чија је вриједност 2,5 милиона марака.

Када је ријеч о другом пројекту за који недостаје око 500.000 марака, Машић каже да је планирано да у склопу обилазнице око болнице буде изграђено око 50 паркинг мјеста, а мањи дио новца биће потрошен за још неке започете инвестиције у општини.

- Епидемија вируса корона умањила је приходе у општинском буџету, те ће у локалној каси у овој години бити мање новца за око милион марака и због тога емитујемо обвезнице како бисмо обезбиједили новац који недостаје за пројекте - казао је Машић.

Нагласио је да је мањак у локалној каси и због тога што је корона све послове зауставила, па нема ни новца који су убирали од ренте.

Због свега наведеног ова локална заједница емитује на Бањалучкој берзи 15.000 обвезница по номиналној цијени од 100 марака, а стандард повећања цијене је 0,01 КМ.

- Од 26. до 27. августа брокерске куће купаца уносе куповне налоге по цијени која је једнака или већа од почетне цијене за стандард повећања цијене. У овом периоду не закључују се послови - навели су у Бањалучкој берзи.

Додају да се послови могу закључивати након 27. августа, све док се не реализује понуђена количина обвезница или до истека јавне понуде 2. септембра. 

Машић је увјерен да ће емисија протећи онако како је планирано.

- Наша општина је једна од стабилнијих у Српској. Ниједног дана нисмо били неликвидни, извршавамо све своје обавезе и немамо судских спорова. Све установе и предузећа чији смо оснивачи послују позитивно - закључио је Машић.

Олакшице привреди

Радисав Машић је истакао да је Фоча током епидемије помогла своје привреднике колико је могла.

- Ослободили смо привреднике плаћања општинских такси, донијели олакшице за туризам и ослободили угоститеље плаћања закупа за пословне просторе и терасе како би се опоравили од кризе која нас је све задесила - рекао је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана