Фоча: Прослава крсне славе - Пренос моштију Светог Николе

Срна
Фоча: Прослава крсне славе - Пренос моштију Светог Николе

ФОЧА - Фочански Храм Светог Николе и општина Фоча данас су, литургијом, ломљењем славских колача, традиционалном литијом и поменом српским борцима, прославили крсну славу - Пренос моштију Светог Николе. Протјереј ставрофор Ненад Тупеша подсјетио је у бесједи окупљеним вјерницима да се у Храму Светог Николе литургија служи од 1857. године.

"Храм стоји овдје као вјерни светионик који има управо ту лучу Светог Николе која се никада не гаси него освјетљује све нас који у овом граду живимо, што је велика привилегија и благослов. Ове године, наравно, због добро познатих околности славимо скромније, али ништа мање свечано и ништа мање молитвено него претходних година. Није сила у броју, него је сила у вјери и квалитету", поручио је Тупеша.

Он је нагласио да је Свети Никола био велики борац за чистоту вјере, чувен по свом милосрђу, који и данас учи вјернике да буду у правилу вјере, кротки и милосрдни.

Након што је свечана литија прошла градским улицама, задржавајући се на више мјеста да се прочитају молитве и одломци из Јеванђеља, код централног споменика служен је помен погинулим српским борцима и цивилима из посљедњег грађанског рата, а затим је славски колач сломљен и у згради општине.

Начелник општине Фоча Радисав Машић честитао је Фочацима славу уз жељу да се радост славске литургије прелије и у њихове домове.

"Да Свети Никола буде наш заштитник, да нас сваке године окупља у радости и подари нам благост и доброту", рекао је Машић.

Машић је напоменуо да су ове године околности условљене тако да су овакви садржаји ограничени бројем људи, али да је испоштована суштина, а то су молитва на литургији, славски колач, жито и свијећа уз освештање улица и помен за погинуле борце.

Због мјера заштите од вируса корона, ове године је изостала свечана академија, која се традиционално организује дан уочи славе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана