Фоча: Појачан надзor рафтинг кампова, кафана, јавног превоза

Srna
Фоча: Појачан надзor рафтинг кампова, кафана, јавног превоза

ФОЧА - У Фочи је тренутно 19 лица позитивно на ковид-19, од којих је четворо на болничком лијечењу, а имајући у виду велики број њихових контаката и људи који се јављају са тегобама, наредних дана се може очекивати даљи раст броја обољелих, речено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације. Штаб је наредио општинској комуналној полицији да врши појачан надзор поштовања мјера, поготово у угоститељским објектима, јавном превозу и рафтинг камповима.

Посебно ће бити контролисана обавеза ношења маски у продајним објектима, као и у јавном превозу - комби возилима којима се превозе туристи на рафтинг, такси возилима и градском аутобуском превозу.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић рекао је да је тренутно под здравственим надзором 76 особа, међу којима је 15 позитивних на вирус корона, од којих је двоје са средње тешком сликом.

Ристановић је потврдио да међу зараженима има и медицинског особља Универзитетске болнице и Дома здравља.

"Нажалост, имамо и једног лаборанта Дома здравља, тако да смо ставили под надзор особље лабораторије и биће тестирани. Замолио бих грађане да се за редовне контроле налаза стрпе седам до десет дана, док не профункционишемо. До тада ћемо радити само оно што је хитно, а један дио налаза радиће нам Универзитетска болница", рекао је Ристановић.

Он је напоменуо да је више пацијената заражено на рафтинг камповима, обављајући послове возача комбија или скипера на гуменим чамцима.

"Стављени су под здравствени надзор и сви су добро. Замолио бих власнике кампова да строго воде рачуна да у комби превозу сви носе маску и држе дистанцу. Такође, у кафићима да се држи дистанца, да за столом не сједи више од троје, да носе маске, да су више у баштама него у затвореном дијелу кафића", упозорио је Ристановић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да сви показатељи говоре да ће расти број заражених, те да је основни узрок томе неодговорност грађана који не поштују три основна захтјева - да носе маске, да воде рачуна о хигијени и да држе дистанцу.

"То нису неки велики захтјеви и заиста не може бити разумијевања за оне који се овога не придржавају", рекао је Машић.

Машић је напоменуо да је Штаб лоцирао потенцијалне изворе преноса вируса.

"То су, прије свега, неодговорна понашања на камповима, било да је ријеч о превозу у комбијима или боравку у камповима. Затим, ту су кладионице и кафане у којима се људи не придржавају мјера, а податак да је међу зараженима све више млађих довољно говори да се вирус управо преноси на таквим мјестима. Осим тога, ово је вријеме годишњих одмиора и све је више људи који долазе из Србије и других земаља", навео је Машић.

Он је рекао да је Штаб појачао број инспектора који ће вршити надзор у граду и у рафтинг камповима.

"Ово није никаква пријетња, али јесте упозорење свим власницима да се досљедно придржавају мјера јер су предвиђене казне за оне који не воде рачуна о здрављу људи, а здравље је важније од свега другог, па и од зараде", поручио је Машић.

На лијечењу у Универзитетској болници Фоча тренутно се налази 31 пацијент позитиван на вирус корона са подручја шире регије и сви су средње тешког или тешког здравственог стања, речено је на састанку Штаба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана