Фоча и руски Чехов ускоро побратими

ГС
Фоча и руски Чехов ускоро побратими

Општина Фоча прихватила је идеју о братимљењу са градом Чехов из Московске области, која је потекла од амбасадора Босне и Херцеговине у Руској Федерацији Жељка Самарџије. Успостављање побратимства предвиђа сарадњу у областима привреде, културе, туризма, образовања, спорта и хуманитарног рада.

На адресу начелника општине Фоча Милана Вукадиновића недавно је из Москве стигло писмо намјере са иницијативом за братимљење Фоче и града Чехова, које је упутио амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија. Из Фоче поздрављају иницијативу, наводећи да ће тако град на Дрини и Ћехотини бити прва локална заједница у Српској која ће успоставити братимско-партнерске односе са овим руским градом.

-Ми смо потврдно и позитивно одговорили на писмо из више разлога. Фоча жели што више пријатеља у свијету и побратимских градова, не само на простору БиХ, Балкана, већ и шире. Овдје видимо шансу за сарадњу у области културе, спорта, привреде, туризма и свега осталог што бисмо могли да понудимо граду Чехову. Очекујем да ће ускoро врло брзо доћи до заједничких сурета, састанака, на којима ћемо то конкретизовати. Једна добра и позитиван прича за Фочу-рекао је за Радио Фочу начелник општине Милан Вукадиновић.

Најприје сусрети делегација, потом формализовање, и у парламентима Фоче и Чехова усвајање повеље о побратимству.

Град Чехов је административно-територијална јединица у Московској области са статусом градског округа. Основан је давне 1175.године и броји око 90.000 становника. Од 1954. године носи име Чехов, у част великог руског писца Антона Павловича Чехова, који је једно вријеме живио и радио у оближњем насељу Мелихово, гдје се данас налази спомен-комплекс, посвећен овом великом руском и свјетском књижевнику и ствараоцу. Чехов је град изузетно развијене културне и спортске дјелатности, дубоко укоријењене духовности, модерне инфраструктуре.

Вукадиновић је нагласио да је Фоча отворена за сваки вид сарадње што потврђују дугогодишње побратимске везе са бројним градовима и општинама у БиХ, Србији и Црној Гори.

Подсјећајући да је прошле године озваничено братимљење са Херцег Новим, Вукадиновић очекује конкретније повезивање преко пројеката из образовања, здравства, туризма.

-У том дијелу смо апострофирали два сектора, један води наш Медицински факултет са Универзитетском болницом и Општа болница у Херцег Новом, гдје су већ направљени конкретни кораци сарадње, а други дио је да наша туристичка понуда буде представљена преко туристичке организације у Херцег Новом и обрнуто-казао је Вукадиновић.

У Фочи су поносни и на братске и нераскидиве везе са грчком Ларисом, чији су становници били уз Фочаке у најтежим временима. Међу њима је и свештеник Ризос Комицас који је током и након рата у БиХ на различите начине помаго Фочи. Због значајног доприноса у области хуманитарног рада и успостављања међународне сарадње од посебног значаја за Фочу, Комицас је однедавно њен почасни грађанин.

Вишедеценијско побратимство са Грцима ускоро ће бити крунисано и на пољу образовања.

-Грчки студенти су већ најавили да би уписали наш Медицински факултет, ријеч је о седморо, осморо њих за почетак. Мислим да је то велики искорак, да поред бројних страних студената широм свијета и наша браћа из Грчке похађају студије медицине и стоматологије на енглеском језику-истакао је Вукадиновић.

То потврђује и Гркиња из Ларисе Ирина Кигаји докторка стоматологије, са сином Киријакосом, која се током посјете Фочи увјерила у услове с којима за студиј стоматологије на енглеском језику располаже овдашњи Медицински факултет. Осим повјерења да сина који је у родном граду завршио гимназију пошаље међу братски народ на студије задовољна је виђеним у кабинетима и клиничким салама.

-Одушевљена сам. Увјерила сам се да факултет има одличне услове. За нас Грке овдје је посебно, јер смо ми братски народи-казала је Кигаји.

-Вјерујем да ћу успјети да овдје наставим своје школовање. Видим да факултет располаже са савременим објектима и кабинетима за наставу. Радује ме то-рекао је Киријакос Папакирјаку.

Вукадиновић је навео да су туризам, шумарство и хидропотенцијал развојне шансе Фоче и области у којима ће се у наредном периоду успоставити ближи и интензивнији контакти са потенцијалним партнерима и инвеститорима, међу којима су компаније из НР Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана