"Фарма два" пројекат: Преко задруге до оживљавања производње мајевичког сира "зарац"

Srna
"Фарма два" пројекат: Преко задруге до оживљавања производње мајевичког сира "зарац"

САРАЈЕВО - Бањалучка фирма "Хаврекс" убрзано ради на оснивању женске задруге на подручју општине Лопаре, како би се оживјела производња мајевичког сира "зарац", чиме би се очувала традиција овог сушеног сира и подржале жене у удаљеним селима, саопштено је из "Фарма два" пројекта којег спроводе УСАИД и Влада Шведске. "Циљ нам је био да направимо прве кораке ка покретању организоване производње стандардизованог и сертификованог мајевичког сира зарац којег би производиле десетине жена пољопривредника и који би постао доступан на полице супермаркета", речено је из ове бањалучке фирме.

 

У разговору са челним људима општине Лопаре, констатовано је да на планини Мајевици, у удаљеним селима, живи најмање 50 до 60 жена пољопривредника које у просјеку имају двије до три краве и које и даље производе сушени сир "зарац".

"Свака од ових жена прави своју врсту сира. Они имају одличан окус, иако нису тестирани у лабораторији, нити имају сертификате о безбједности хране и једино се могу купити на локалним пијацама, или на прагу кућа ових жена", наводе из "Хаврекса".

У саопштењу се додаје да је идентификовано првих 16 жена које су заинтересоване за оснивање мљекарске задруге, а које су се сложиле да стандардизују своје сиреве у смислу рецепта, величине, облика и бренда и које су спремне кренути на тај пут како би сир "зарац" коначно нашао своје мјесто у супермаркетима.

Прва сесија савјетовања са 16 жена одржана је средином јула, гдје се разговарало о свим корацима које је потребно предузети до средине септембра.

"Организовали смо свој рад у неколико фаза. Након почетних консултација, прешли смо на практичне и теоријске обуке о стандардизацији производње овог сира, а направићемо и 100 приручника за производњу. Да бисмо пружили подршку женама и њиховој будућој задрузи, обезбиједићемо и двије сушаре како би у једнаким условима могле сушити сир", појашњавају из "Хаврекса".

Сљедећи корак биће добијање сертификата о безбједности хране од надлежних ветеринарских служби, а посљедња два корака у процесу биће регистрација задруге и развој робне марке, етикета, као и пословног и маркетинг плана.

"Наш савјет биће да се у почетку крене са производњом сира у паковањима од 250 грама и од пола килограма које би пласирали само у одабраним трговинама. Битно је да се у почетку изгради препознатљив бренд", истичу из ове фирме и додају да како задруга буде расла, количине "зарца" би требале постати довољне за улиставање у различитим ланцима супермаркета.

Како би се оживјела производња мајевичког сира "зарац", "Хаврекс" је конкурисао за грант средства која је додјељивао "Фарма два" пројекат, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана