ЕУ: Агенцији за лијекове БиХ донирана IT опрема вриједна 20.000 евра

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Канцеларија ЕУ у БиХ уручила је Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ ИТ опрему вриједну око 20.000 евра, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Ова опрема ће унаприједити њене капацитете за пружање квалитетних и безбједних лијекова и медицинских средстава и успостављање функционалног система за регулацију лијекова у складу са међународним стандардима, наведено је у саопштењу.

Шеф канцеларије Делегације ЕУ у Бањалуци Симон Гверини истакао је да је поносан што је Унија стала уз БиХ када је било најпотребније, док је трајала пандемија ковида 19.

Он је додао да је пандемија показала да су поуздане и функционалне здравствене установе кључне, посебно због савјетовања, приступа и одобравања вакцина и лијекова за превенцију и лијечење ковида 19.

"ЕУ у потпуности стоји уз Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ као професионалну агенцију која служи потребама цијеле земље. Жеља нам је да Агенција буде снажна и ефикасна, те да обезбиједи да грађани БиХ имају ефикасне лијекове и медицинска средства", навео је Гверини.

У саопштењу се додаје да ће донирана опрема омогућити лакши увид у дијаграме комплексних лабораторијских анализа и велики број података, али и већу мобилност запослених и пословни континуитет у ванредним ситуацијама.

ЕУ је за Агенцију набавила пет компјутера, 11 великих монитора, два мултифункционална ласерска штампача и девет лаптопа како би помогла Агенцији у свакодневном раду.

Директор Агенције Александар Золак је приликом примопредаје опреме у Бањалуци захвалио ЕУ за подршку, додајући да ће опрема помоћи квалитетнијем обављању свакодневних обавеза у интересу грађана.

У току пандемије ЕУ је БиХ пружила подршку већу од 20 милиона евра за набавку висококвалитетне медицинске опреме, вакцина и опреме за хладни ланац за складиштење вакцина. ЕУ је обезбиједила и више од 75 милиона евра за опоравак након пандемије, наводи се у саопштењу.

"Подршка ЕУ за унапређење здравственог сектора у БиХ биће настављена. Додатних 10 милиона евра недавно је одобрено за побољшање превентивне и примарне здравствене заштите у БиХ. Сви детаљи о овом пројекту биће ускоро објављени", додају из Делега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана