Епископ Фотије: Јединство цркве, народа и власти је пут светосавски

Срна
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА- Славске свечаности у општини Угљевик почеле су литијом испред Храма Свете Петке Параскеве која је прошла градским улицама, након чега је традиционално испред зграде општине преломљен славски колач.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије честитао је руководству и грађанима општине Угљевик крсну славу и заштитницу - Свету Петку Параскеву.

 

Епископ Фотије је пожелио јединство између Цркве, народа и власти и нагласио да је то пут Светосавски, православни и Немањићки.

 

"Данас је литија показала то јединство у Угљевику, а трудимо се да тако буде у сваком граду и сваком мјесту на простору Епархије зворничко-тузланске и зато желимо јединство и заједништво на добробит свих", рекао је епископ Фотије.

 

Владика Фотије је истакао да Угљевик полако постаје значајан духовни центар.

 

"Окупљамо се често и Богу молимо за добро овог града и свих житеља његових. Данас је Света Петка сабрала православне Србе широм свијета, дивна угодница Божија, а њено поштовање је све веће и веће, њен култ се прославља у народу", навео је епископ Фотије.

 

Начелник Угљевика Василије Перић честитао је крсну славу свим становницима ове општине уз поруку да Угљевик треба и даље буде напредна средина, као што је то и до сада био.

 

"Да нас буде више, да будемо бољи и да у свему имамо помоћ наше светитељке и заштитнице Свете Петке Параскеве", поручио је Перић у обраћању.

 

Он је захвалио епископу Фотију што сабира српски народ у љубави, литургији.

 

"Сви ми под Мајевицом у Угљевику у којем сте учинили пуно у духовном, градитељском, а прије свега у људском смислу, исказујемо вам велику захвалност на свему што чините за нашу општину, али и за цјелокупан овај крај и српски род", захвалио је Перић епископу Фотију.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић честитао је грађанима Угљевика заштитницу и славу - Свету Петку Параскеву.

"Свим грађанима честитам крсну славу са жељом да у долазећим годинама наш Угљевик буде љепши, бољи и да ову, али и све наредне славе, прославимо у здрављу, срећи, привредном и културном просперитету", рекао је Симић.

Славским свечаностима присуствовали су предсједник СДС-а Мирко Шаровић, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, начелник општине Лопаре Радо Савић, начелник општине Брод Зоран Видић, жупан словеначке општине Кидричево Антон Лесковар, представници македонске општине Кавадарци и бројни гости.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана