Епидемиолошка ситуација у Бијељини под контролом, у припреми кабинет за вирусологију

ГС
Епидемиолошка ситуација у Бијељини под контролом, у припреми кабинет за вирусологију

БИЈЕЉИНА - Епидемиолошка ситуација у Бијељини је под контролом, нема нових случајева заразе вирусом корона, а у просторијама бивше психијатријске амбуланте данас ће почети адаптација простора за постављање нарученог „пи-си-ар“ апарата (PCR aparat) који ће убрзати тестирање грађана на ковид 19, саопштено је на сједници Градског штаба за ванредне ситуације.

Директор Болнице „Свети Врачеви“ Милица Ловрић навела је да су три пацијента излијечена од овог вируса и да је у Бијељини тренутно заражено шест лица, али да не смије доћи до опуштања када је ријеч о спровођењу прописаних мјера.

- Два заражена пацијента налазе се у болничком карантину, а четири у Дому ученика и стабилног су здравственог стања. У болничкој изолацији имамо још четири пацијента код којих постоји сумња да су позитивни на вирус корона и очекујемо њихове налазе. У Бијељини смо до сада тестирали 116 лица, а претходних дана почели смо обимније узимање узорака од свих особа и здравствених радника који су били у контакту са зараженима и резултати су охрабрујући – нагласила је Ловрићева.

Замјеник градоначелника Града Бијељина Предраг Јовић саопштио је да је Градски штаб за ванредне ситуације, у складу са одлуком Републичког штаба, одлучио да од данас поново могу да послују продавнице бијеле технике, водо-материјала, санитарија, електро-материјала, керамике, боја и лакова и ауто-дијелова.

Говорећи о стању у пољопривреди и сточарству на подручју Семберије, Јовић је навео да се већ појавио производни вишак и да се треба окренути куповини домаће хране.

- Градска управа апелује да грађани и предузећа која се баве прерадом и продајом меса и поврћа позову Аграрни фонд и сазнају од кога могу да купе настале вишкове. Стала је продаја бикова, свиња и неких повтарских култура и требало би да се сви солидаришемо и купујемо домаће. Једино тако можемо помоћи пољопривредницима да опстану у овако тешком тренутку – поручио је Јовић.

Он је истакао да је јуче у карантин у Основној школи „Вук Караџић“ постављено додатних 50 кревета, чиме је капацитет повећан на 122 лежаја, а да ће данас бити потписан уговор са фирмом која ће одржавати хигијену у овом карантину.

Штаб је одлучио и да 500 прехрамбених пакета, које је донирао један бијељински привредник, буду подијељени лицима са инвалидитетом и социјално угроженим групама.

- Коалиција „Колоси“, која окупља 12 удружења, већ је доставила списак 120 лица којима је помоћ неопходно и апелујем да исто учине и остале невладине организације. Ових дана ће почети и подјела помоћи за 650 социјално угрожених лица, а сутра ће свим јавним предузећима и грађанима бити дијељена дезинфекциона средства – најавио је Јовић.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић навео је да је под медицинским надзором 515 лица и да је стање у свим карантинима задовољавајуће.

- У карантину Основне школе „Вук Караџић“ налази се 60 лица, а јуче се млађи мушкарац жалио на повишену температуру и премјестили смо га у болнички карантин, под надзор епидемиолога – додао је Миловановић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана