Експлоатација ће донијети у Челебићима милионе и нова радна мјеста

Радмила Ђевић
Експлоатација ће донијети у Челебићима милионе и нова радна мјеста

Фоча - Фирма “Вестерн мајнинг” д.о.о. Бањалука ускоро би требало да крене у експлоатацију олова и цинка и пратећих метала бакра и сребра на лежишту Челебићи код Фоче што ће овој локалној заједници донијети велику корист и нова радна мјеста.

Након четворогодишњих геолошких истраживања које је бањалучка фирма обавила у Челебићима, концесију за експлоатацију недавно им је додијелило Министарство енергетике и рударства РС на период од 15 година, а инвестиција је вриједна седам милиона марака.

- Након што нам је додељена концесија за експлоатацију олова, цинка и пратећих метала на Челебићима, кренули смо у припрему за израду Главног рударског пројекта. Сада нам предстоји период и израде пратеће документације, као што су одобрења, просторно планска документа и слично. Након тога, приступиће се изградњи инфраструктуре која је потребна за експлоатацију - каже замјеник директора компаније “Вестерн мајнинг” Владимир Рудић. Он додаје да су досадашња истраживања потврдила оправданост отварања рудника и започињање експлоатације.

- Доказане су и овјерене резерве од милион тона. Настојаћемо да додатним истраживањима повећамо сировинску базу за будућу експлоатацију и на томе ће се интензивно радити - додаје Рудић.

Велику и директну корист од овог пројекта имаће РС, а посебно локална управа.

- Када је ријеч о значају за локалну заједницу, али и за цијелу Републику Српску, сматрамо да је корист изузетна, како директна, тако и индиректна. Свјетска статистика показује да један запослени у руднику генерише ангажман од три до пет радника у пратећим дјелатностима, које су потребне за функционисање рудника. Ту су, наравно, и бенефити као што је развој руралног краја у којем се налази рудник, јавне инфраструктуре, образовања, здравства, као и дугорочни развој кадрова - навео је Рудић.

Начелник Фоче Радисав Машић оцјењује да је ријеч о озбиљном пројекту који Фочи доноси бројне бенефите.

- То ће бити врло исплатива инвестиција која ће отворити нова радна мјеста, а осим тога имаће сигурно тржиште јер ова компанија има руднике у Сребреници, Олову, на Руднику у Србији, тако да нас искуства тих средина увјеравају и дају оптимизам. Ово ће бити први рудник метала на подручју Српске отворен у послијератном периоду - рекао је Машић.

Локација

Локација на којој ће се експлоатисати руда од центра Фоче је удаљена тридесетак километара и обухвата површину од 42 квадратна километра. Експлоатација ће се одвијати површинском и подземном методом откопавања на начин којим се обезбјеђују оптимално искоришћавање лежишта минералне сировине и безбједност људи, објеката и имовине, а у складу са одобреном техничком документацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана