ЕФТ РиТЕ Станари: Уручена санитетска возила за шест здравствених установа

Срна
ЕФТ РиТЕ Станари: Уручена санитетска возила за шест здравствених установа

СТАНАРИ - Компанија "ЕФТ - Рудник и термоелектрана Станари" донирала је данас шест санитетских возила са пратећом медицинском опремом болницама у Добоју, Требињу и Невесињу, као и домовима здравља у Станарима, Требињу и Бањалуци.

Кључеве је уручио директор "ЕФТ - Рудник и термоелектрана Станари" Саво Мирковић у присуству министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића.

Шеранић је у име Владе Републике Српске и ресорног министарства захвалио за донирана возила, која су током иницијалиних разговора са менаџментом компаније "ЕФТ - Рудник и термоелектрана Станари" оцијењена као најпотребнија здравственом сектору Српске, с обзиром на то да је Закон о заштити становништва од заразних болести дефинисано да се само санитетским возилима може превозити заражено становништво.

"Увидјели смо потребу да нам је потребан одређени број санитетских возила, управо за превоз тих пацијената у различитим дијеловима Републике Срспке", изјавио је Шеранић и захвалио компанији "ЕФТ - Рудник и термоелектрана Станари" што је возила директно испоручила установама. Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске истакао је да је након разговора са Мирковићем пријатно изненађен протоколима и процедурама које у борби против вируса корона примјењује "ЕФТ - Рудник и термоелектрана Станари", захваљујући којима немају ниједног зараженог радника, као ни чланова њихових породица. Шеранић је изразио наду да ће бити слична сарадња и у наредном периоду и овој компанији пожелио успјех у раду. Он је навео да је задовољан и како су друге велике компаније у Српској одговориле на вирус корона, имајући у виду на дјелатности којом се свака од њих бави. "Што се тиче могућих жаришта у појединим компанијама у којима имамо велики број лица, то нам се није дешавало у овом наврату у периоду епидемије у толикој мјери која би требала да изазове забринутост", рекао је Шеранић.

Мирковић је рекао да ће у оквиру одлуке ЕФТ групације о донацији 1.000.000 КМ здраственим установама БиХ, осим ових шест возила, наредног мјесеца бити испоручена још два санитетска возила домовима здравља у Градишци и Фочи, а затим и домовима здравља у Коњицу и Калиновику.

"Вриједност свих возила је око 600.000 КМ. Око 50.000 КМ већ је утрошено за опрему, а преостали дио слиједи", изјавио је Мирковић.

Мирковић је рекао да због вируса корона ова компанија послује са минималним повећаним трошковима, без обољелих.

Директор болнице у Невесињу Велибор Миливојевић указао је на значај донираног возила с обзиром на то да располажу са укупно три, од којих су нека прешла и више од 600.000 километара, а користе се и за потребе локалног дома здравља. Директор Дома здравља у Бањалуци Невена Тодоровић указала је на значај санитетских возила с обзиром на то да су потребе за њиховим ангажовањем и превозом пацијената значајно повећане током епидемије вируса корона.

Из компаније "ЕФТ - Рудник и термоелектрана Станари" саопштено је да су Дому здравља Станари и болници Добој испуручени стерилизатор медицинске опреме, респиратор и 50 заштитних одијела, а осим донација у БиХ, "ЕФТ група" је донирала различиту опрему и материјале медицинским установама у Србији, Албанији и Румунији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана