Дрварчанка сашила уначке ношње за Додика и Вучића

Срна
Дрварчанка сашила уначке ношње за Додика и Вучића

ДРВАР- Уначка ношња једна је од најљепших народних ношњи коју су носили горштаци, а са посебном љубави Дрварчанка Нада Чеко сашила је ову традиционалну одјећу народа Дрвара за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, али и за предсједника Србије Александра Вучића.

Етно-радионица Аматерског културно-умјетничког друштва (АКУД) "Мира Лукач" из Дрвара, који обиљежава 97 година постојања, израђује уначке ношње, које су своје мјесто нашле и у земљама широм свијета.

- Све се ручно везе и израђује од сукна. Специфична је јер се разликују ношње за жене и дјевоке - прича Срни седамдесетрогодишња Нада Чеко, која се већ 67 година бави чувањем традиције у АКУД-у "Мира Лукач".

Вриједне Надине руке сашиле су много ношњи, али ове је шила са посебном љубави.

- Сашили смо уначку за предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Уначку ношњу су носили горштаци, сва љепота народа испод дрварског неба уткана је у њу - прича Нада.

Она додаје да на ношњи преовладавају црна, плава и црвена боја.

Према њеним ријечима, новчићи који се налазе на ношњи стварају звук током играња глувих кола јер се за вријеме Турака није смјело играти уз музику.

Нада објашњава да мушка уначка ношња садржи кошуљу, прслук, гаће, појас, чарапе, капу и опанке.

Док везе прегачу, Нада казује да су у етно-радионици потребне дјевојке којима ће она оставити своје знање.

- Жене у етно-радионици нашег друштва све раде од срца и добровољно. Потребна нам је финансијска помоћ у набавци материјала за шивање ношњи за наше друштво како бисмо у новим ношњама дочекали и обиљежили стотину година постојања - истакла је Нада.

Са осмјехом на лицу, присјећа се Нада турнеје АКУД-а "Мира Лукач" широм свијета.

- Били смо у Америци, Њемачкој, Француској, Грчкој, Аустрији, Енглеској, Македонији - ма свуда. Али, остаће заувијек у памћењу турнеја у Америци, гдје смо наступили у сали пред 5.000 људи - сјећа се Нада, која је тад наступила са женском пјевачком групом.

И тако, док људи живе у савременом времену, у којем технологија мијења свијет, Нада Чеко и Љубица Боснић из Дрвара шију народне ношње дрварског поднебља, чувају културну баштину и веле: "Да се не заборави одакле смо!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана