Доротеји Радановић награда "Млади србиста" за најбољи есеј

Срна
Доротеји Радановић награда "Млади србиста" за најбољи есеј

ПАЛЕ - Ученица средње школе Доротеја Радановић из Требиња освојила је прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни есеј и награду "Млади србиста", коју су јој данас уручили представници Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Осим дипломе, Радановићева је добила и новчана средства, док ће на јесен бити организован и одлазак на вишедневни стручни семинар о српском језику и књижевности, саопштено је са Филозофског факултета Пале.

Друга награда припала је Ани Тодоровић са Сокоца, а трећа Николини Секулић ученику Средњошколског центра "Иво Андрић" из Вишеграда.

За првонаграђену Доротеју Радановић свака награда представља нови подстрек.

"Значи ми да и даље постоје људи који цијене труд и залагање, који и даље чувају српски језик и његују га, што је у данашње вријеме изузетно важно. Тема је била врло инспиративна и лијепа. Сматрам да је проблем бијеле куге велики проблем данашњице. Мој рад носи симболичну поруку да је породица срећнија уколико је многољуднија", закључила је Радановићева.

Руководилац Катедре за србистику на Филозофском факултету на Палама Жељка Пржуљ рекла је да је ово четврта година како организују конкурс, да је задата тема била "Писмо нерођеном брату/сестри" на који је пристигло 30 радова из неколико градова Републике Српске.

Она је навела да сви остали радови заслужују похвалу због нарочито зрелих размишљања о теми у вези са проблемом бијеле куге, због свијести о значају српског језика и књижевности, али и због талента за књижевно стварање.

Пржуљева је рекла да је задата тема актуелна и инспиративна, па су осим првонаграђених похваљени и радови требињских гимназијалаца Марка Мијатовића и Теодоре Бегенишић, затим Ивоне Каурин и Николе Попадића из Средње школе "28. јуни" из Источног Новог Сарајева, Иве Драгојевић из Приједора, Огњена Бошковића из Гацка, те Милице Мирјанић из Бањелуке.

Професор Филозофског факултета Пале Саша Кнежевић нагласио је да је из ученичких радова видљив и веома озбиљан и континуиран рад њихових наставника и професора српског језика и књижевности, који, такође, заслужују похвалу.

Сокочанка Ана Тодоровић истакла је како српски народ има богату културу и књижевност, која је свакодневно инспирише, те поручила да је нарочито важно да се његује матерњи српски језик и култура, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана