Домаћа јабука остаје код нас

Анита Јанковић Речевић
Домаћа јабука остаје код нас

БАЊАЛУКА - Домаћи произвођачи јабука, због ратних сукоба у Украјини и отежаног транспорта тог воћа у Русију, махом су оријентисани на домаће тржиште, док ће се на извоз у ту земљу одлучити само највеће воћарске фирме.

Берба раних сорти јабука у Српској почела је прије 15 дана. Због прољетног мраза и овогодишње суше род је знато мањи него лани, а подбацио је и квалитет. Због свега тога воћари ове јесени све наде полажу у откупну цијену,  за коју се надају да ће оправдати улагања и донијети колику толику зараду.   

Први воћар Српске Драгоја Дојчиновић каже да ће се, када је ријеч о пласману овогодишњег рода, произвођачи углавном базирати на домаће тржиште наводећи да је трговачки ланац “Бинго” већ исказао интересовање за откупом великих количина, као и претходних година.     

- Извоз за Русију одвија се много отежано. Због проблема са транспортом још нисмо успјели пласирати ни сав прошлогодишњи род на руско тржиште јер роба до крајњег купца путује дуже од десет дана, па су и многи превозници одустали од вршења те услуге. Такође, због дужине транспорта јабука пропада и већ нам је шест камиона враћено, а у питању је била јабука “грени смит”, екстра квалитета у посебном паковању, тако да смо имали огромне губитке - казао је Дојчиновић, који је предсједник Удружења воћара РС.

Он је додао да ће се извозу на руско тржиште окренути само велики робни произвођачи, наводећи да ће дио домаће јабуке завршити и на тржишту нордијских и арапских земаља.

Када је у питању откупна цијена јабуке Дојчиновић каже да је још рано говорити о том износу. 

- Откупна цијена још није одређена, чекамо крај бербе с тим да смо ми у удружењу воћара откупљивачима већ предочили наше одлуке по питању тог износа. Наш приједлог за сорту “ајдаред” је 80 фенинга по килограму, док за захтјевније сорте које траже више рада и улагања, очекујемо откупну цијену у износу од 90 фенинга до марке - прича Дојчиновић.

Воћар из Грбаваца код Градишке Миленко Чекић под засадима јабуке има десет хектара, а сав овогодишњи род планира да прода домаћим купцима.

- Ништа нећемо извозити јер имамо добар квалитет, све је прва класа тако да за нашом јабуком влада велика потражња и на домаћем тржишту.  Током година рада увјерили смо се да је квалитет број један јер кад имаш квалитет нема проблема код проналаска купаца. Осим тога, имамо воћњак и немамо потребне количине за Русију - рекао је Чекић и додао да се овогодишњи род јабука у његовом воћњаку креће око пет тона по хектару. 

Јабуке у Русију, упркос проблемима, извозиће фирма “Агроимпекс”. 

- Настављамо извоз у Русију, а дио робе пласираћемо и у арапске земље. О којим количинама ће бити ријеч за сада не знам јер још нисмо обрали овогодишњи род. Када су у питању проблеми око извоза цијена транспорта је знатно скочила. За шлепер јабука до Русије раније се плаћало 3.500 евра, а сада је то између шест и седам хиљада, с тим да је једно вријеме цијена транспорта достизала и осам хиљада евра - казао је власник поменуте фирме Никола Вукелић и додао да је род у његовим воћњацима ове године подбацио и до 50 одсто у односу на лани.

Берачи

Драгоја Дојчиновић каже да воћари и ове сезоне муку муче са недостатком берача, наводећи да су поједини произвођачи посегли за увозом радне снаге из иностранства.

- Међу домаћим становништвом изузетно је слаб одзив за рад у воћњаку, а долазе углавном старији људи, односно радно способни пензионери. Ове године морали смо скратити радно вријеме на осам сати јер нико више неће да ради по десет као ранијих година.  Дневница је 50 КМ, плус плаћен превоз и храна - навео је Дојчиновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана