Дом пензионера у Српцу након 45 година у новом руху

Дејан Јовичић
Дом пензионера у Српцу након 45 година у новом руху

СРБАЦ - Најстарији становници Српца добили су боље услове за дружење и квалитетнију здравствену његу, а они најугроженији и једнократну новчану помоћ.

Ових дана завршена је реконструкција Дома пензионера, који је изграђен 1975. године и налазио се у дотрајалом стању. Његове услуге свакодневно користи више десетина грађана трећег животног доба, а овдје су смјештене и просторије србачког Удружења пензионера.

Секретар удружења Славко Малешевић каже да су њихови апели уродили плодом, тако да су прије доласка зиме окончани радови на овом објекту.

- Већ дуже вријеме обилазимо општинске и републичке институције да би нам помогли да наше просторије доведемо у ред. Изашли су нашим молбама у сусрет и помогли да санирамо и окречимо зидове, набавимо нову столарију, столице и тракасте завјесе, као и опрему за бифе у централној просторији дома - рекао је секретар удружења Славко Малешевић.

Инвестиција је вриједна 26.000 КМ. Око 70 одсто средстава обезбиједили су општина Србац и Министарство финансија РС, а остатак републичко и општинско удружење пензионера, као и неколико србачких привредника.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић обишао је ових дана реновирани Дом пензионера и изразио задовољство успјешно изведеним радовима.

- Прије годину дана сам био у посјети овом објекту и затекао изузетно лоше стање које је захтијевало хитну санацију. То и није чудно јер у овај објекат ништа није улагано више од четири деценије. Сада се види огромна разлика, а пензионери имају све потребне услове за дневни боравак и рекреацију - рекао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, Општинска управа ће ангажовати комунално предузеће “Водовод” да би у наредном периоду ријешили дугогодишњи проблем зачепљене канализационе мреже у кругу дома, чиме ће у потпуности бити заокружени радови на овом локалитету.

Општинска управа активно је укључена у пружање помоћи грађанима старијег животног доба па је тако протеклих година у више наврата повећавала средства за ову популацију, а из буџета ће ове године бити издвојено 30.000 КМ, од чега 10.000 за помоћ најугроженијим пензионерима.

- Обезбиједили смо једнократну помоћ у износу од по 50 КМ за 350 пензионера који су у најтежој ситуацији, а подјела новца трајаће до краја године. Међу њима су социјално угрожени и тешко болесни пензионери, они којима је потребна туђа њега и помоћ те пензионери у дубокој старости - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић и додао да ће издвајања за пензионере у идућој години бити на нивоу овогодишњих и неће бити смањена због слабијег пуњења буџета узрокованог пандемијом вируса корона.

Бањско лијечење

На овај начин обезбијеђени су још бољи услови за припаднике најстарије популације из Српца, након што су у протеклих девет мјесеци ове године на бањско лијечење у здравствено-туристичке центре широм Српске отишла 22 пензионера.

- Десеторо њих отишло је у бању средствима која су стигла из буџета Српске, а за 12 пензионера је боравак финансирало наше удружење - истакао је Славко Малешевић. Да би се пензионери адекватно припремили за предстојећу зиму, према његовим ријечима, за њих више од 100 уговорена је набавка огрева по цијени од 47,63 КМ по кубном метру, а омогућено је и плаћање на рате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана