Додик: Вече ојкаче на моштаници значајно за српски идентитет

Срна
Додик: Вече ојкаче на моштаници значајно за српски идентитет

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик отворио је вечерас фестивал “Вече ојкаче на Моштаници”, у оквиру традиционалног зборовања код манастира Моштаница у Козарској Дубици поводом празника Преображења Господњег, који је и слава манастира.

Додик је истакао да је Преображење Господње празник који окупља бројне људе из земље и дијаспоре.

“Српски народ увијек показује своју посвећености и оданост Српској православној цркви. То је значајан дио нашег идентитета и тако ће бити и у будућности”, рекао је Додик новинарима.

Додик је рекао да фестивал ојкаче његује дивне традиције српског народа, те да су такве манифестације важне за очување идентитета, а да је посебно важно очувати континуитет њиховог одржавања.

Он је у обраћању на манифестацији рекао да манастир Моштаница треба да буде специјално мјесто које ће допринијети да ојкача живи у српском народу.

“Ова пјесма представља истинску душу крајишког народа, који је тешко страдао кроз историју на многим стратиштима”, рекао је Додик, који је захвалио организаторима фестивала, а учесницима пожелио да најбољи побиједи.

Додик је рекао да ће и даље подржавати овакве традиционалне манифестације, те да ће у будућности настојати да на овој манифестацији, осим из Крајине, учествују и групе из других крајева.

На овогодишњој манифестацији наступа 15 ојкачких група из поткозарских општина, а први пут након 20 година има такмичарски карактер захваљујући српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који је обезбиједио вриједне новчане награде за најбоље извођаче.

Он је током боравка на народном збору разговарао са игуманом манастира Сергијем и начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, разговарао је и са бројним члановима и симпатизерима ове странке који су се окупили на скупу.

Организатори манифестације су Центар за информисање и културу и општина Козарска Дубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана