Добровољни даваоци крви у Семберији неуморни: Радост због спасених живота нема цијену

Љиљана Алексић
Добровољни даваоци крви у Семберији неуморни: Радост због спасених живота нема цијену

БИЈЕЉИНА - Друштво добровољних давалаца крви “Здравље” из Бијељине једно је од најстаријих и најбројнијих друштава у Српској, а да су истрајни у намјери да спасе што више живота, показали су и у доба пандемије јер нису одустали од хумане мисије.

Друштво постоји од 1992. и броји око 900 чланова. Давалаштво у Бијељини има дугу традицију и сигурне даваоце, а то потврђује и њихов мото да “крв чека пацијента, а не пацијент крв”. Поред пет великих годишњих акција добровољног давања крви, чланови често стоје на располагању и за појединачна давања према потребама.

- Сваке године организујемо пет великих акција добровољног давања крви. Ове године организовали смо већ трећу и то поводом славе града Бијељине. Овогодишње акције су специфичне због епидемије вируса корона јер морамо поштовати епидемиолошке мјере - рекао је Владо Симић, предсједник ДДДК “Здравље” из Бијељине.

Зоран Јовановић (36) до сада је крв даровао 25 пута.

- Пресрећан када знам да некоме могу помоћи тако што ћу дати крв, ту драгоцјену течност. Даровањем крви јачамо организам, а са друге стране помажемо другима и то је непроцјењиво - рекао је Јовановић.

Како истиче, крв је први пут даривао са 19 година, а у овој хуманој мисији придружују му се повремено пријатељи и породица.

Међу добровољним даваоцима крви све је више младих, али и жена. Милена Чолић до сада је 13 пута даровала крв.

- Почела сам још као ђак у средњој медицинској школи, па сам послије наставила, дајући и крв по потреби и позиву. Добровољно даривање почела сам активно прије десетак година. Радим у овој струци и веома сам свјесна колико значи даривање крви, посебно у случају саобраћајних несрећа - каже Чолићева. У Друштву имају и рекордере, а један од њих је Жико Тодоровић, који је дао крв више од 230 пута.

Бијељинско Друштво добровољних давалаца крви има добру сарадњу са удружењима у Српској и Србији.

Током традиционалне акције даривања крви организоване поводом обиљежавања градске славе Пантелиндана у Бијељини су им се придружиле и колеге из Србије, као и из 12 друштава са подручја цијеле Српске, па тако и Требиња.

У Заводу за трансфузијску медицину у Бијељини кажу да су овакве акције од великог значаја, а посебно током љета.

- Тренутно имамо добре залихе свих крвних група и ништа не недостаје. Међутим, трансфузијска медицина је непредвидива. Она је ургентна грана медицине па долази до ситуација које не можете предвидјети. Рецимо, можемо имати пун фрижидер крвних група и дође шест пацијената исте крвне групе и та потрошња буде повећана. Онда долазимо у ситуацију да путем апела дођемо до те крвне групе - рекла је начелница бијељинске Службе за трансфузијску медицину примаријус др Снежана Гегић. Прикупљене количине крви задовољавају потребе бијељинске и зворничке болнице.

- За помоћ нам се обратила и Болница у Фочи. Ипак, највеће количине крви биће обезбијеђене за УКЦ РС, гдје се лијече најтежи пацијенти из бијељинске регије - наглашава Гегићева.

 Акција на Церу

Према ријечима Владе Симића, биће организоване још двије акције.

- Једна ће бити на Церу у Србији поводом обиљежавања годишњице Церске битке 23. августа, а друга је завршна децембарска акција - каже Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана