Добој у заједници турског свијета

Дијана Дујић
Добој у заједници турског свијета

Добој - Власт у Добоју донијела је јуче одлуку да се један од највећих градова у Српској придружи Заједници општина турског свијета, што је изазвало негодовање опозиције и становника.

За придруживање заједници гласали су одборници СДС-а, СДП-а БиХ, НДП-а и ДНС-а у добојској Скупштини. Немоћни да спријече доношење те одлуке сједницу су напустили одборници СНСД-а, исказујући тиме незадовољство, док су представници СП-а током гласања били уздржани.

У одлуци о приступању Заједници општина турског свијета, коју је предложио градоначелник Добоја Обрен Петровић, образложено је да је приступање потребно за успостављање и унапређење односа са локалним управама и заједницама које имају географске, историјске, културне и привредне везе с циљем обезбјеђења подршке пројектима развоја и очувања градског и сваког другог насљеђа.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Ненад Јефтић тражио је прије усвајања одлуке додатно образложење, сматрајући да оно које им је достављено није релевантно.

- Приступање било којој међународној организацији, па и овом савезу је питање међународне сарадње. Када је ријеч о међународним односима одлуке треба да доносе институције РС. Због тога постављам питање да ли је тражена сагласност власти РС. Због осјетљивости овог питања требало је да о њему одлуче грађани путем референдума - истакао је Јефтић.

У СНСД-у су казали да је још скандалозније што је и прије него што се Градска скупштина изјаснила о поменутој одлуци градоначелник Добоја преузео сертификат о приступању овој заједници, о чему свједочи о фотографија.

- Ако је градоначелник човјек са највише овлашћења и ако је он процијенио да је то овом граду и народу потребно, шта ће му наша подршка, шта ће му залеђина. Ми не треба да будемо некоме параван за поступак који ће се у будућности показати добрим или лошим. Ова одлука је неприхватљива и позивам грађане да покрену потписивање петиције против оваквог поступка нашег градоначелника. Срамотно је да дозволимо да се идентитет града Добоја и српског народа продају за сићу. Не би ме изненадило да у будућност, по угледу на историју, уведу и кулук - изјавила је Сања Вулић, одборник СНСД-а.

Одборник СП-а Срђан Тодоровић је био уздржан, наводећи да Скупштина није имала довољно информација шта приступање Заједници општина турског свијета значи за Добој и његове грађане.

- Постоји отпор грађана овој иницијативи, а ни ја је не могу подржати - казао је Тодоровић.

У владајућим странкама су истакли да чланство у Заједници општина турског свијета не носи никакве обавезе.

- Немамо никаква условљавања и нема скривених политичких или других мотива. Желимо да овим потезом Добој, који има изузетну стратешку и географску позицију, учинимо видљивијим за оне који имају новац и који желе да инвестирају - рекао је шеф Клуба одборника СДС-а Добој Радослав Николић.

Становници Добоја разочарани су одлуком одборника.

- Не подржавам ову одлуку локалне власти, знајући каква смо вјековна искуства имали са Турском и Турцима. Забринут сам и питам се што им је ово требало - рекао је један Добојлија.

Петровић одавно гаји блиске односе са бошњачким лидерима у БиХ. Занимљиво је да је током прошлогодишњих катастрофалних поплава које су разориле град и однијеле људске животе одбијао сарадњу и помоћ власти РС, које су биле принуђене да именују повјереника Штаба за ванредне ситуације за Добој. Петровић је истовремено у Добоју угостио највише бошњачке званичнике - члана Предсједништва БиХ и замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића, премијера ФБиХ и функционера СДП-а Нермина Никшића и потпредсједника РС из бошњачког народа Енеса Суљкановића, са којима је обилазио поплављена подручја.

Заједница

Сједиште Заједнице општина турског свијета је у Истанбулу, а она броји више од 1.000 чланова. Међу њима је и седам општина из БиХ, углавном из ФБиХ, 12 из Македоније и по двије из Србије и Румуније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана