Добој: У наредном периоду очекивано пуњење буџета

Srna
Добој: У наредном периоду очекивано пуњење буџета

ДОБОЈ - Градоначелник Добоја Борис Јеринић изразио је наду да ће локална власт успјети да стабилизује пуњење градског буџета у околностима пандемије вируса корона, те да ће покушати да спријечи смањење предвиђених средстава која су намијењена, између осталог, за спорт.

"Већ превазилазимо проблеме и надамо се да ћемо у наредном периоду имати очекивано пуњење буџета", изјавио је Јеринић новинарима током данашње јавне расправе о нацрту одлуке о критеријумима за додјелу средстава буџета Града за редовне дјелатности спортских клубова за 2020. годину.

Јеринић каже да се не одустаје од организације Међународног рукометног ТВ турнира шампиона "Добој", који ове године треба да буде одржан 52. пут, а који ће бити у скромнијем издању с обзиром на мјере и околности усљед вируса корона који је утицао и на планове клубова који су потврдили учешће на турниру.

Нацрт одлуке о критеријумима за додјелу средстава градског буџета за редовне дјелатности спортских клубова за 2020. годину предвиђа да 180.000 КМ буде додијељено Мушком рукометном клубу "Слога", 150.000 КМ Фудбалском клубу "Слога", 25.000 КМ Фудбалском клубу "Жељезничар", а 15.000 КМ Женском рукометном клубу "Добој".

Нацртом је предвиђено и да 100.000 КМ буде у одговарајућем процентуалном износу распоређено на 31 спортски клуб, а 330.000 КМ ставља се на располагање градоначелнику Добоја, који ће својом одлуком дефинисати расподјелу дозначених средстава. Одборник ПДП-а у Скупштини града Добој Слободан Васиљевић каже да је недопустиво што се градоначелнику на располагање додјељују наведена средства, да се генерално ради о недовољном износу за спортски рад у овој локалној заједници, те указао на потребу да се правичније изврши расподјела и утрошак расположивих средстава.

Секретар Тениског клуба Добој Драган Драгичевић каже да је упркос видним посљедицама вируса корона, клуб почео са радом у смањеном обиму са упитним организовањем школе тениса, а неизвјесно је и организовање турнира из серије "Ворлд тенис тур", некадашњи фјучерс који се у овом граду организовао 13 пута.

"Недавно смо преко националног савеза били у контакту са представницима ИТФ-а /Свјетска тениска федерација/. У игри је алтернативни термин за август или септембар, за сва четири некадашња фјучерс турнира у БиХ. Међутим, ми би можда и могли добити термин, тражићемо га свакако, али питање је да ли ћемо добити средства, јер су ресурси прераспоређени и у општинама и на републичком нивоу", изјавио је Драгичевић, који је и секретар Тениског савеза Републике Српске.

Драгичевић каже да је ове године добојски Тениски клуб добио организацију турнира за играче до 16 година на европском нивоу, на који су аплицирали у претходних осам година, и за који су, по несрећи, одабрани ове године у вријеме вируса короне.

Представник Фудбалског клуба "Слога" Добој Мурвет Бајрактаревић каже да новца увијек недостаје, с обзиром да Клуб од ове године учествује у првој такмичарској лиги Републике Српске.

Он очекује да ће се управа Клуба финанисијски снаћи у јесењем дијелу првенства с обзиром да је до 80.000 КМ остало неутрошено усљед престанка такмичења због вируса корона.

Представник Школе спорта "Спарта" Будумир Луковић каже да се око 70 одсто од укупно 330 дјеце вратило спортским активностима док се преостали очекују од септембра.

Он је указао да су, осим чланарина, неопходна додатна средства, превенствено за покривање трошкова за котизацију на такмичењима те трошкове превоза, с обзиром на то да је клуб члан гимнастичких савеза Републике Српске и БиХ.

"Сматрам да смо велика база свим другим клубовима у граду Добоју, 330 дјеце колико бројимо, са којима искључиво раде професори физичког васпитања и спорта", изјавио је Луковић, поручивши да би расподјела буџетских средстава морала бити правичнија.

Тренер Атлетског клуба "Добој" Лазо Пејчић указао је на недостатак адекватног спортског простора за тренинг чланова, првенствено репрезентативаца, који, како наводи, форму одржавају самоиницијативно у озренским шумама.

У Добоју су данас одржане и јавне расправе о нацрту одлуке о приједлогу уписних подручја основних школа на подручју града Добоја, нацрту стратегија развоја омладинске политике Града за период 2020-2025. године, нацрту плана кориштења средстава остварених од накнада по основу посебних мјера заштите од пожара у 2020. години, те нацрту програма кориштења средстава за унапређење пољопривредне производње на подручју града за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана