Добој: Брига о матерњем језику полази из породице

Srna
Добој: Брига о матерњем језику полази из породице

ДОБОЈ - Брига о матерњем језику полази из породице која као основна ћелија изграђује став дјетета о његовом значају и важности, рекла је професор српског језика у добојској Економској школи Жељка Дамјановић.

- Када дијете дође у школу са већ изграђеним ставом о важности матерњег језика, онда можемо много лакше да радимо свој посао, само да надограђујемо - изјавила је Дамјановићева новинарима у Добоју гдје је синоћ одржана манифестација Дан матерњег језика коју је организовала Економска школа.

Она наводи да је данас говорни језик угрожен употребом туђица које и морају бити ту јер је језик жив и у контакту са страним језицима.

- Међутим, морамо водити рачуна да, уколико у нашем језику постоји одговарајућа ријеч за нешто треба да је употребљавамо. Наши ученици су свјесни тога јер никада нећемо у писменом раду пронаћи туђицу - рекла је Дамјановићева.

Она оцјењује да су ученици већ изградили став о томе колико је важно користити ћирилицу као писмо и да употреба савремених технологија није више изговор да се она свакодневно не употребљава.

Директор Економске школе Тијана Васиљевић Стокић најавила је да ће обиљежавање Дана матерњег језика прећи у традицију, те да су ученици и наставници припремили богат програм уз учешће пјесника Милана Гајића из Србије и промоцију школског часописа "Идејник", за чији настанак велику заслугу има вјероучитељ Владо Мојевић.

Мојевић је рекао да постоји велико интересовање средњошколаца за овај часопис и да је на првом броју радило 11 ученица.

Дан матерњег језика прогласио је Унеско 1999. године и од тада се као међународни празник обиљежава сваке године 21. фебруара.

Манифестација је одржана синоћ у добојском Центру за културу и образовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана