Добитници светосавске награде из Фоче: Рад са дјецом је привилегија

Срна
Foto: Срна

ФОЧА- Два вриједна радника фочанске Основне школе "Свети Сава", учитељица Вера Достић и наставница ликовног Саша Давидовић, нашла су се међу 42 просвјетних радника у Српској, односно 24 из основних школа, који су ове године понијели Светосавску награду Министарства просвјете и културе.

Достићева је за Срну рекла да је прекрасан осјећај добити ово највеће просвјетно признање.

"Поносна сам и на себе и на школу, на своје ђаке и њихове родитеље, који су ми помогли да освојим ову награду и покажем колико се трудим да ученици израсту у здраве, радне, вриједне личности", рекла је Достићева.

Светосавска награда стигла је након 21 годину учитељског рада. Достићева је истакла да је дивно бити учитељ и да је то велика привилегија, посебно занимљив и динамичан посао.

"Толику радост тешко да ћете доживјети у неком другом позиву, међутим, веома је озбиљан и одговоран, јер радимо са дјецом и некада смо ми они који највише времена проводе са њима. Када дођеш на посао, немаш времена да мислиш о нечему другом, него само о дјеци која су испред тебе, како да их научиш да ријешимо проблеме, како да их изведеш на прави пут, како да им помогнеш да растресу крилима и крену даље у живот", прича ова учитељица.

Достићева је навела да је у учитељском раду веома важно како дјецу мотивисати за учење. "Можда је некада нашим учитељима било лакше, међутим и данашња дјеца су феноменална са огромним потенцијалом, само их треба осоколити, охрабрити", додаје Достићева.

Каже да воли када је настава димнамична и шаролика са свим методама и облицима рада, да дјеци, а ни њој, није досадно.

"Трудим да се да дјеци буде лијепо у школи, сви предмети су ми једнако битни и заступљени - од математике до физичког. Када су нас посјетили студенти и професорица дефектолошког одсјека Медицинског факултета, на њихово питање који су им предмети омиљени, већина ученика се изјаснило да су то математика и физичко. Професорица се није изненадила због физичког, али се зачудила због математике и то можда најбоље описује мој рад", испричала је Достићева.

Светосавска обавеза сигурно је и додатна обавеза, али истиче да јој је најљепша награда успјех ученика и када види да су срећни у школи, да воле да долазе у школу, да се лијепо друже и да воле своју учитељицу.

Светосавску награду понијела је и њена колегиница Саша Давидовић, наставник ликовне културе.

"Послије 22 године рада, Светосавска награда ми је стварно веома битна. Светосавка награда, као и сам просвјетни рад, велика су обавеза за наставника да извуче из дјетета најбоље, али сам заиста поносна на награду", навела је Давидовићева.

Она је појаснила да је награђена за свеобухватан рад, а да су једна од категорија и награде за ђачке успјехе, којих је у претходној и текућој школској години било више на републичким ликовним такмичењима.

"Имали смо награду Републичког педагошког завода и Ауто-мото савеза Српске за друго мјесто које је освојио наш ученик шестог разреда Војислав Филиповић, а ове године имамо треће мјесто за Дан Републике Српске на конкурсу Републичког педагошког завода, које је освојио наш ученик деветог разреда Александар Крстонић", набројала је Давидовићева.

Она је рекла да ученици воле часове ликовне културе, али до одређене границе - када се њихов рад треба оцјењивати и бодовати, те истакла да дјеца у Фочи посједују таленат за ликовну умјетност, али да је рад пресудан.

"Таленат је десет посто и ако не радите довољно све мање знате и све мање можете да напредујете, а таленат вам само олакшава и никако не значи да ћете успјети. Наша дјеца су стварно добра, што се види по завршеним факултетима, по средњој школи у којој има јака ликовна секција, тако да наша дјеца знају доста, али је највећи проблем што дјецу све мање школа занима, а у школи се мора проћи основа да би се могли даље развијати", рекла је Давидовићева.

Она је нагласила да је визуелна умјетност све битнија у данашње вријеме, када је у модерним начинима комуникације слика доминантна.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, овогодишњим добитницима биће додијељена на свечаности 28. јануара у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана