До краја године Шамац без мина

Срна
Foto: Илустрација

ШАМАЦ- Норвешка народна помоћ ће до краја године деминирати и очистити од мина око милион метара квадратних сумњиве површине, а тренутно се деминирање обавља у мјесту Гребнице-Љесковац и наставља у још у шест мјесних заједница.

Деминирање ће бити настављено у мјесним заједицама Тишина, Баткуша, Обудовац, Средња Слатина, Гајеви и Корница.

Амбасадор Норвешке у БиХ Олав Рејнертсен рекао је данас да се завршетак реализације овог пројекта на шамачком подручју очекује до краја године.

"То подразумијева да ће овдје почети сасвим нови начин живота за људе и развој пољопривреде, развој за бизнис, надам се и за бизнисе из моје земље. Ово подразумјева да ће дјеца ићи без проблема и страха од мина. Када буде завршено деминирање доћи ћу да закључимо овај посао, јер ја знам да ће тим Норвешке народне помоћи урадити овај посао како треба", истакао је Рејнертсен.

Захваљујући Амбасади и Министарству спољних послова Норвешке, начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је ово једна од три земље која је највећи донатор када је ријеч о БиХ и пројектима ослобађања од мина, те да без њихових донаторских средстава институције БиХ, а поготово локалне заједнице, не би биле у могућности да се ријеше овог, можда и највећег послијератног проблема.

"Норвешка народна помоћ је организација која је заслужна за више од 60 одсто пројеката на подручју општине Шамац и општине Домаљевац-Шамац када је ријеч о уклањању мина. Данас је значајно што овдје започиње пројекат који ће за резултат имати да, након дуго година, општина Шамац буде у потпуности ослобођена од мина", нагласио је Милићевић.

Он је указао да овим пројектом потпуно завршавају комплетно ослобађање од мина и дају шансу за нормалан развој општине Шамац и неке будуће инвестиције.

Директор Норвешке народне помоћи Чарлс Фризби истакао је да је ово типичан задатак за Норвешку народну помоћ, која већ 26 година ради у БиХ.

Он је напоменуо да су овдје тимови Норвешке народне помоћи већ пронашли много противпјешадијских мина и других осталих експлозивних средстава заосталих из рата.

Фризби је рекао да су на терену гдје Норвешка народна помоћ изводи активности деминирања присутна четири тима са 32 деминера.

"Велика захвалност Норвешкој народној помоћи за њихов посао који обављају из дана у дан. Кроз јаку сарадњу са представницима локалних власти организација ће успјешно да заврши планиране активности", навео је Фризби.

Данашњем догађају присуствовале су делегације општина Шамац и Домаљевац-Шамац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана