До Бањалуке: Пред Србијом још један гигантски пројекат

ГС
Foto: ГС

Захваљујући Балканском току Србија је обезбиједила сигурно снабдјевање гасом без обзира на енергетску кризу.

Сада се припрема и прикључивање Републике Српске на овај систем изградњом цјевовода до Бањалуке. Реализацијом тог пројекта Србија повећава транзитни капацитет, док је за Српску гасификација од националног интереса, јер ће доприњети њиховом бржем економском развоју.

Предсједник Александар Вучић је након недавног састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком у Београду рекао да су најдетаљније говорили о припреми заједничке платформе за разговоре са партнерима из ЕУ и Русије, о изградњи крака гасовода са територије Србије до Бањалуке.

У Републици Српској су гасификовани или имају изграђену инфраструктуру за овај енергент само Зворник и подручје дела града Источно Сарајево, а секундарну мрежу има Бијељина. Војислав Вулетић, из Удружења за гас, истиче да је планирани крак значајан јер ће плавим енергентом снабдјевати Српску у дијелу у којем га сада нема. Он оцјењује да ће дио овог цјевовода на територији Србије допринјети и гасификацији сремског дијела наше земље.

Подсјетимо, споразум о изградњи овог гасовода половином марта потписали су у Бањалуци представници Србијагаса и предузећа Гас-Рес из Српске, а требало би да буде завршен у наредних пет година. Предвиђено је заједничко учешће у градњи цјевовода Инђија - Мачвански Прњавор - Бијељина - Бањалука - Нови Град. Његова дужина на територији Србије износиће око 90, а у Српској 320 километара. Планирано је да капацитет гасовода буде 1,2 милијарде кубних метара природног гаса годишње. Дозвола за овај пројекат је добијена још 2002. године, али тек сада су се стекли услови за његову реализацију.

Други саговорник поменутог листа истиче да је најзначајније што наша земља и у условима поремећаја тржишта има сигурну испоруку гаса која обезбеђује функционисање привреде и топле домове за грађане и да је важно да се и за РС то омогући.

"Сада у кризи се види колико је важно што смо изградили Балкански ток упркос притисцима. Ми ћемо сигурно имати гас, а питање цене је нешто друго. Нама је интерес да такву енергетску стабилност има и Република Српска због нашег народа", оцењује он.

Објашњавајући зашто је планирано да Србија и Српска разговарају са Европском унијом о гасоводу до Бањалуке, каже да је потребно да се обезбиједи да све буде у складу са Трећим енергетским пакетом ЕУ који инсистира на заштити конкуренције. У супротном, како наводи, Брисел би могао да спречава његову изградњу. Управо зато, овај крак ће бити двосмјеран, што значи да ће бити омогућено спајање на друге гасоводне пројекте у региону.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић је говорећи о овом краку до Бањалуке, недавно оценио да је постојање гасовода једнако могућност развоја и истакао да то није никакво политичко питање, јер он није намијењен само Србима. Он је рекао да је гасно јавно предузеће из Србије спремно да сарађује и са Федерацијом БиХ и предложио је да обје стране наступају заједно према добављачима, како би постигли боље комерцијалне услове.

Увећање транзитних количина

"Плави енергент који ће из Србије ићи новим краком до Бањалуке и преко Мађарске, када буде кренуло снабдевање за Словачку, Чешку, Аустрију, све ће то бити добар транзитни капацитет кроз нашу земљу. Свакако је од свега најважније да имамо стабилно снабдевање", наглашава Војислав Вулетић из Удружења за гас.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана