Дјевојка из Козарске Дубице води тешку борбу за здравље: Ањин живот зависи од хуманих срца

Јана Кезић
Дјевојка из Козарске Дубице води тешку борбу за здравље: Ањин живот зависи од хуманих срца

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Борба за здравље дјетета највећа је од свих битака, све друго пада у воду. Моју Ању до сада су отписали небројено пута, али ми смо истрајале и слава Богу она је и данас са мном.

Тим ријечима причу о свакодневној борби за лијекове и спас двадесетрогодишње кћерке за “Глас Српске” почиње Маријана Будимир из Козарске Дубице. Иако ју је живот натјерао да дигне руке од медицинске професије, у оној најважнијој, улози мајке бори се попут лавице, јер нема избора. Одустајање није опција ни за њену мезимицу, ни за њу.

Ањи је дијагностикован тумор на мозгу који је захватио добар дио кичме, непокретна је, лијева шака нема функцију, а додатни проблем представљају и учестали епилептички напади. Ни на поједине прегледе који су јој неопходни, попут магнетне резонанце не може да иде због тога јер јој сваки звук изазива напад.

- Напади су страшни. Не дај Боже никоме. Најпотребнији су јој лијекови за епилепсију, дневно и до кутија и по због тако честих напада. Једна кутија кошта око 250 марака - казала је Маријана, која није запослена јер је њеној кћерки потребна њега 24 часа.

Објаснила је да је ријеч о лијеку дијазепам клизми искључиво од десет милиграма, а осим тога потребне су им пелене, средства за хигијену и огрев.

- Да нам није Драгослава Шиника, човјека који увијек успије наћи дијазепам клизме за којим је увијек пометња, моје дијете би умрло хиљаду пута до сада. Наша борба и патња су превелике. Уз то нам треба и много других лијекова који су веома скупи, а нисмо ослобођени плаћања и зато нам је потребна помоћ људи великог срца - казала је ова самохрана мајка, која је сахранила родитеље и брата.

Ањина болест се, како каже, толико погоршала да од једне клизме дневно сада мора пити седам дневно како би јој се напад епилепсије могао спријечити.

Ања је рођена као здраво дијете и све је било уреду док као ђак генерације није отишла у Приједор по скрипте за пријемни испит за упис на факултет, гдје је доживјела саобраћајну несрећу.

- Када је прелазила на пјешачком прелазу ударио ју је ауто којим је управљао бивши полицајац, који ју је оставио тако на плочнику да лежи, не знам ни сама колико, док је неко није видио и позвао хитну помоћ - испричала је Маријана.

Тај несрећни случај се догодио још 2017. године и тада у животу породице Будимир настаје прави пакао. Љекари су установили да Ања има тежи потрес мозга али су је ипак пустили на кућно лијечење.

- Послије тога све креће, главобоље, повраћање, патња, она не може да једе и то је трајало дужи период. И дијете које је високо 180 центиметара спало је на 30 килограма. Није више могла ни да хода, а поједини љекари рекли су да је хтјела да смрша. Нажалост, уз сву муку, наилазили смо на разне непријатне ситуације и неразумијевање - казала је Маријана.

Како тврди, Ања је могла да се излијечи са кутијом адекватних таблета, послије саобраћајне несреће, али је нажалост све отишло у погрешном смјеру.

 

Жиро-рачун

Сви хумани људи који желе помоћи породици Будимир то могу учинити уплатом на жиро-рачун њене мајке Маријане. За уплате из БиХ: Аддико Банк а.д. БЛ на број рачуна: 5520191786771724 - БАМ. За уплате из иностранства: Девизни Банкс наме: Аддико Банк а.д. БЛ ИБАН: БА395520191889965562 swift code: ХААББА2Б Прималац: Маријана Будимир, 79240 Козарска Дубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана